LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Thursday, June 21, 2012

Lempeng Gandum & Kuali .

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.



Dah sarapan?kepada yang berpuasa Khamis  selamat berpuasa.Insyallah semoga puasa kita diterima Allah.Yang penting kita lakukan dengan penuh keikhlasan semata-mata keranaNya.Untuk sarapan anak-anak pagi ini Cm masakkan lempeng gandum.Bila lihat lempeng gandum ni teringat zaman kanak-kanak dulu.Emak selalu masak lempeng tetapi saiz yang agak tebal.Kami makan dengan gula.

Sekarang cara makan lempeng dah di upgradekan.Bentuk pun dah cantik:)...selalunya kami cicah dengan kari atau sambal ikan bilis.Lempeng buatan mak agak tebal dan garing tapi kesedapan tiada tolok bandingnya.Semoga mak sentiasa berada didalam kedaan sihat walafiat sehingga akhir hayat.

Sebenarnya Cm sangat teruja nak guna kuali tak melekat yang Zuhri hadiahkan pada Cm.Seronok..bukan tak mampu nak beli sendiri tetapi bila hadiah dari anak sendiri rasa lebih bermakna.Zuhri tahu yang Cm suka memasak sebab tu lah dia selalu hadiahkan barang-baramg keperluan memasak:)..nampak gayanya akan ada resepi lempeng atau yang seangkatan dengannya seminggu dua ni hehe:)

Bahan-bahannya:)

2 cawan tepung gandum.
2 cawan air.
1 biji telur.
sedikit garam.

Cara-caranya:)

Satukan semua bahan-bahan diatas  kedalam blender.Blend hingga sebati.Panaskan kuali yang tak melekat dan tuangkan sesenduk adunan.lenggang-lenggangkan kuali agar dapat lempeng yang sekata ketebalannya..Apabila masak boleh lah dihidangkan mengikut kreativiti masing-masing samada nak makan begitu saja atau di gulung seperti yang Cm lakukan ini.

Selamat bersarapan ya:) oh ya sebenarnya adunan lempeng ni kita boleh agak-agak je.Jika nampak agak pekat boleh ditambah air atau jika cair sangat ,tambahlah tepung.Jika suka rasa telurnya lebih,tambahkanlah telur.jangan terlalu terikat sangat dengan resepinya.Masakan ni seni..jadi seni sangat sabjektif:)guna kemahiran masing-masing.....bak kata orang dulu dulu air tangan masing-masing tak sama walaupun dari resepi yang sama.:)



18 comments:

  1. Aslmkum CM.
    Lempeng ni mmg x lapuk dizaman. Sue pun suka mkn lempeng yg mak buat. Betul la kan, zaman sekarang ni lrmpeng pun dah dipelbagaikan. Mcm2 perasa lak tu. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm Ibh-Sue...agaknya air tangan ibu tak dapat dibandingkan dgn air tangan chef terkenal kerana ibu memasak dengan penuh kasih sayang:)

      Delete
  2. asslm...aduh nmpk sgt gebu n lembut lempeng tu...mnarik...mmg sedap lempeng tu dicicah dgn kari ayam tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsl qaseh Honey..ini dikira lempeng moden hehe.

      Delete
  3. Cicah dgn sambal sardin pun sedap cm. Teringat lempeng pisang mak mmmm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kak pah..cicah sambal sardin memeng sedap:)masakan ibu memang sedap:)

      Delete
  4. Salam kenal.
    Sedapnya lempeng cicah dgn kari.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal dari Cm jugak.Terima kasih kerana sudi singgah ke dapur Cm ni.Jom makan lempeng hehe.

      Delete
  5. As salam,
    comey jer lempeng cmtu...siap balut2 lagi...
    klau kat hotel nie...ntah berapa hinggit ler dia cas kan....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..hehe nak tiru hotel gitu tapi senget benget:)

      Delete
  6. ni dah boleh masuk MCM.. menariknya persembahan lempeng tu.. kreatif..

    ReplyDelete
  7. Waaaa....mulus tul lempeng cm tuuu...beh arr dpt adiah...err lepas ni pncake, kuih ketayap blablabla yerr....

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha pastinya macam macam penkek pas ni..tungguuu:)

      Delete
  8. betul tu kak CM... dulu2 mak kita buat lempeng yg agak tebal.. tp gorengnya garing2 sikit.. lempeng dulu bancuhannya pekat sikit & permukaan lempeng taklah sehalus lempeng zaman skrg yg dah menyerupai kuih dadar.. hehehe.. kdg2 sy buat juga lempeng pesen dulu.. letak kelapa parut sikit alahaiii.. sedapnyer mkn cicah sambal tumis, sambal sardin atau kuah kari... anak2 skrg tak reti mkn lempeng cicah gula kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya la Madiha,anak anak sekarang memang tak reti makan lempeng dgn gula.Dorang rasa pelik.

      Lempeng orang dulu-dulu memang pekat adunannya.Jika tambah kelapa mmg sedap sekali.Nostalgia zaman kanak-kanak.makan apa pun sedap.Tolak batu dengan kayu je hehe.

      Delete
  9. yup lempeng cicah gula..selalu bawak bekal gi sekolah!!
    sekarang lempeng siap celoreng2 lagi berdot-dot...kreatip tul..mokwo prefer lempeng yg hanya ade tepung dan air ajer..cicah kuah sardin..yummmy!! tekak veteren!hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam mokwo..sama lah kita.Suka lempeng orang dulu-dulu:)hehe tetapi anak-anak lebih suka lempeng "moden"

      Delete