Terima kasih buat sahabat cyber Cm Sonia kerana dah lama Cm tanda nak buat pandan kaya resepi Sonia.Alhamdulillah.Cantik dan nampak licin tiada ketul ketul seperti kaya karamel tempohari.Thanks Sonia:).Cm masukkan kedalam bekas kecik-kecik agar senang untuk digunakan.Kaya homemade tak tahan lama jika disimpan diluar kena simpan dalam peti ais setiap kali lepas digunakan.(Cm buat dua adunan.)
Bahan-bahannya:
3 biji telur grade A
250 gm gula pasir.
350 ml santan.(1/2 biji kelapa parut)
10 helai daun pandan-potong kecik-kecik
Cara-caranya:
- Kisar daun pandan dan kelapa parut dalam blender dan masukkan air jadikan 350ml .Tapiskan..
- Masukkan telur dan gula kedalam blender dan kisar hingga sebati.
- Satukan semua bahan bahan diatas kedalam kuali yang sesuai dan masak dengan menggunakan api yang perlahan.
- Hendaklah dikacau selalu agar kaya tidak hangus.
- Masak hingga kaya pekat atau mengikut citarasa anda.
- Biarkan ianya betul betul sejuk baru masukkan kedalam bekas yang sesuai dan simpan dalam peti sejuk.
cm..saya pun nak try homemade kaya ni..hari tu buat tak menjadi..sedih...
ReplyDeletecantik jer homemade kaya cm ni menjadi...
ReplyDeletememanggil2 jer mas membuatnya...apa petua nk dapatkan kaya yang best cm...
cikmanggis,
ReplyDeletenampak sedap kaya tu. Yang ni kakpah mesti buat ni. Kayo den.. kayo.. kayo daun pandan..hehe..
Well done , save a lot of money !
ReplyDeleteNampak smoothnya texture kaya tu.....
ReplyDeleteSalam CM. Ghajin nya.... dah buat byk2 bekas tu, kita nak cukai satu....hehe. Liana sure suka ni, dia selalu bekfes roti dgn kaya tapi kaya cik tin yg buat...hehe.
ReplyDeleteMmmm...sodapnya...pokok pandan takde tapi yang dah dibeku ada. Kalau terdaya rasa nak buat esok.
ReplyDeleteAsslmkm cik manggis..emmm..rajinnya...Sue tak rajin nak buat walaupun senang ja nak buatnya..heeee...bleh mintak cm punya satu bekas la ya..heeeee
ReplyDeleteizah..boleh cuba insyallah.Jadi.
ReplyDeleteMas..terima kasih.Cm ambik resepi dari sonia nasi lemak lover.Insyallah jadi.
Kakpah..hehe den pon kayo..kayo pandan:)
Sonia..thanks dear:)
Makcikantin...ya kali ini mmg smooth texturenya
Along Roz..meh ambik 2 cawan untuk Liana hehe
ReplyDeleteMalay kadazan girl...salam Diana.Buatlah tak susah.Insyallah jadi.Oh ya Cm pun belajar dari Diana frozenkan sayur-sayuran agar dapat tahan lama.Sekarang Cm frozenkan cili api:)
Hana..salam Darwish.Mai ambik kaya umah opah..eh sudah tukar ke?hehe
ibh..salam Sue..boleh..boleh banyak ni hehe.
wow..sedapnya kaya ni, May memang kaya lover dan may akan cuba sebab resipi ni senang betul.
ReplyDeletemay..cuba lah May Insyallah takkan mengecewakan.Kami seisi rumah suka kaya:)
ReplyDeletewah cantikla kaya ni cm..nk cuba jugalah tq sharing yer..:)
ReplyDeleteMaaf.. sonia masak gune kaedah double boiler.. tp CM x.. mn 1 ye?
ReplyDeleteSis x guna apa² tepung ke tu bgi pekat?
ReplyDeleteBnyk resepi kaya tpi semua guna tpung kecuali resepi ni,
ReplyDeleteBnyk resepi kaya tpi semua guna tpung kecuali resepi ni,
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete