Biar senang puyuh berlari,
Kalau ku pinang,pinang tak dapat,
Ku pujuk pujuk ku bawa lari.
Salam dan selamat sejahtera.Hari ini Cm nak berpantun sikit nak guna pembayang Puyuh ...sebab hari ini Cm masak burung puyuh hehe.Kebetulan jiran Cm jual puyuh yang siap diproses jadi Cm beli dua peket.Selalunya Cm masak sup tapi hari ni nak cuba masak beriani pulak.Sedap tapi si kecik ni complain katanya tak banyak daging.Kepaknya macam lidi je hehe.
Bahan-bahan untuk Lauk:
7 ekor burung puyuh-cm potong dua.(lain kali tak payah potong)
Perap puyuh dgn:3 ulas bawang putih.1 inci halia,sedikit serbuk kunyit(tumbuk).garam -goreng hingga kuning.
1 labu bawang besar
7 biji bawang merah.
4 ulas bawang putih
2 inci halia
1 biji buah tomato-potong empat.
3 biji cili hijau-
2 tangkai daun ketumbar.-potong
1 genggam daun pudina.-potong
3 tbsp tomato puri
3/4 tin susu cair
3 tbsp bawang goreng
4 tbsp yogurt (plain)
3 tbsp tomato sos
3 tbsp cili sos.
1 tbsp madu.
Garam dan gula secukup rasa.
1 tbsp serbuk beriani.
1/2 tbsp serbuk kurma
Minyak jagung untuk menumis.
Cara-caranya:
- Bawang putih,bawang merah,halia dan cili hijau di tumbuk kasar
- Bawang besar didadu.
- Satukan bahan-bahan tumbuk,yogurt,madu,garam,gula,daun pudina,rempah beriani,rempah kurma,bawang goreng,bawang besar, susu cair,daun ketumbar,tomato sos.cili sos,buah tomato dan puyuh dalam periuk dan gaul hingga rata.
- Masukkan 1 cawan air dan masak dengan api yang perlahan hingga kuah pekat...siap
3 cawan beras basmathi-cuci dan toskan.
4 cawan air-terpulang pada jenis beras.
3 ulas bawang putih
1 inci halia.
2 inci kulit kayu manis.
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga.
1 tangkai daun ketumbar
Sedikit daun pudina.
Garam secukup rasa
1/4 tin susu cair.
Cara-caranya:
- Bawang putih.bawang merah dan halia ditumbuk kasar
- Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan kulit kayu manis,bunga lawang dan buah pelaga.
- Kemudian masukkan bahan-bahan yang ditumbuk dan tumis hingga naik baunya.
- Masukkan air dan susu cair dan biarkan mendidih baru masukkan beras dan sedikit garam.
- Lepas itu baru masukkan daun pudina dan daun ketumbar.
- Bila nasi hampir masak masukkan 4 tbsp kuah beriani puyuh kedalam nasi dan biarkan hingga nasi masak.
- Bila nasi telah masak baru gaul-gaulkan nasi agar kuah puyuh tadi mesra dgn nasi.Siap.
Wah kalau ada masa hujung minggu ni cam nak masak nasi briyani kalau tak terperap kat sekolah. Sejak berkunjung ke dapur CM ni bermotivasi sikit nak masak yg special sikit;-).
ReplyDeleteVery tempting platter ..yummmmm
ReplyDeleteI tak berani nak buat nasi briyani ni..sebab saya suka sangat with any rice yang berperisa.Nanti makan tak ingat dunia..hihihi!Anyway,yours look so delicious!
ReplyDeletewahhhh...bestnya...
ReplyDeletenasi beriani puyuh....
nampak sedapp sangat....
Wah comel comel puyuh cik manggis.. beli kat mana tuh?
ReplyDeleteKalau guna kambing boleh tak cik manggis?
ReplyDeletesalam makcik,
ReplyDeleteHahh??? ku pujuk2 ku bawa lari?????
Eh minta maaf cik manggis, saya tak perasan cik manggis dah ckp bleh ganti dengan kambing.. hehe
ReplyDeleteAssalam CM...wah sedapnya...saya suka menu ni..nanti nk pi cari puyuh dulu...hehe
ReplyDelete