Bahan-bahannya:)
150 gm serbuk roti
7 biji telur
250 gm gula halus
210 gm badam kisar
150 ml minyak jagung
1 biji oren(saiz besar)
1 biji lemon
1 tsp baking powder
Untuk Sirap:
70 gm gula
1 biji lemon
2 kuntum bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis(2 inci)
Cara-caranya:)
- Satukan serbuk roti,badam kisar dan serbuk penaik-ketepikan
- Parutkan lemon dan oren untuk kulitnya dan perahkan jusnya-ketepikan
- Pukul telur,minyak dan gula hingga sebati.
- Masukkan campuran serbuk badam,serbuk roti dan serbuk penaik dan kacau hingga sebati.
- Kemudian masukkan parutan kulit lemon,kulit oren dan jus lemon & oren.Gaul hingga sekata.
- Tuangkan ke dalam loyang yang telah di sapukan dengan sedikit minyak dan dialaskan dengan kertas minyak..
- Jangan lupa panaskan oven terlebih dahulu:) 170 darjah celcius.
- Bakar kek selama 45 minit atau sehingga kek masak.
- Sejukkan kek kemudian cucuk-cucukkan permukaan kek dengan lidi .
- Akhir sekali tuangkan sirap lemon ke atasnya.
- Untuk sirap lemon-panaskan jus lemon dan gula hingga pekat.Jangan lupa letakkan bunga cengkih dan kulit kayu manis.:)
salam maal hijrah cm..gebu nye kek dan npk sedap
ReplyDeletesalam...maal hijrah buat pemilik blog ini...
ReplyDeletebelum pernah makan lagi..kek breadcrumb tu..
nampak sedapnyaa......
* mohon izin follow blog puan..jika sudi followlah blog saya juga...
* 382
SELAMAT MENYAMBUT MAAL HIJRAH.....SEDAPNYA....UTK KAK LIN ADA TAK?
ReplyDeletesalam CM...wah nampak sedap kek tu...lain dr yg lain best-best...:)
ReplyDeleteUish, cunnye kek....sure sedap! :D
ReplyDeletewahhh resepi baru ni kak.. tahniah dah sahut cabaran ilah utk tahun baru ni,,,
ReplyDeleteapa nak buat kak tiles tu dah gelembong nanti bahayakan kita..sbb dah pecah sendiri kak.. ilah pun minta depa tangguh smpai kami pindah..tapi tak leh..serik la kak..
salam CM,
ReplyDeletememang lain dari lain ni..1st time nampak *jakun gak*
fuiyoo cikmanggis..mmg mengancam..mesti sedap rasa kek nih..lbh2 lg ada badam kisar tu..adoyai! dh terliur dh nih..leh try esok nk pi cari lemon nmpak gaya hehe!
ReplyDeletethis sound so delicious!
ReplyDelete