Bahan-bahannya:
10-15 kuntum bunga telang-rendam dengan air mendidih .
3 cawan tepung pulut.
Daun buluh secukupnya(cm guna 18 helai terpulang pada saiz daun)
Sedikit garam
Sedikit air kapur
Tali untuk mengikat.
Air yang mencukupi untuk merebus
1 biji kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam(Cm panaskan sekejap dalam micro oven)
Cara-caranya:
- Bersihkan daun buluh kemudian celur dengan air mendidih selama 3-4 minit.Lapkan hingga kering.
- Rendam beras pulut bersama air bunga telang selama 3-4 jam.Kemudian toskan.Oh ya jangan lupa panaskan air hingga mendidih dalam periuk yang sesuai dan masukkan garam dan sedikit air kapur.
- Buatkan kelongsong dengan daun buluh tadi dan masukkan beras pulut hingga padat.Bungkus dengan kemas dan ikat.Lakukan hingga pulut habis dibungkus.
- Rebus pulut dengan air yang mencukupi selama 2-3 jam.
- Biarkan betul-betul sejuk baru dibuka balutannya dan di golekkan keatas kelapa parut.
- Hidangkan bersama sirap pekat gula melaka.
waduh cikmanggis..my feveret nih..pulut la katakan!! hehe..eh lupa nk tanya psl kek breadcrumb tuh..bolehke klu nk ganti breadcrumb tu ngan tepung agaknye ek?? sbb kt umah xder stok breadcrumb nih..hehee!
ReplyDeleteSalam CM,
ReplyDeleteKuih lopes mmng kegemaran yatie ni...satu kelainanlah guna bunga telang...nmpk menyelerakan tul...
salam cm...
ReplyDeletesuka juga mkn kuih lopes.. tp belum pernah cuba buat sendiri.. ada juga berangan nk buat kuih lopes yg biasa tu.. yg warna hijau.. tp lom kesempatan lg... hehe.. lopes bunga telang ni ada kelainnannya... teringat pula kat pulut taitai... kalau pulut2 ni mmg kesukaan...
suka makan tapi tak pernah cuba nak buat..pelik gak tgk lopis warna camni.
ReplyDeleteroti canai..lamanya dah tak buat..
Salam ziarah n salam kenal cikmanggis
ReplyDeleteKuih kesukaan akk juga ni tapi tak reti nak buat n bungkus heheh
Akk folo ya
Salam Kak CM... selalu bunga tu guna wat nasi kerabu kan? he he eh pernah tolong kawan buat nasi kerabu pakai bunga tapi lupa nama bunga.. rajin akak.. selalu pakai pewarna hijo jek.. he he eh
ReplyDeleteSalam kak CM, bestnye kuih lopes tu....tak pernah cuba buat lg, kat rumah banyak bunga telang tu, biasa sy buat nasi kerabu dengan agar2 je...boleh cuba ni kuih lopes...
ReplyDeleteSalam makcik...nak jugak! Terima kasih dengan entry yang best ni ye!
ReplyDeletesalam cm..lopez ni sedap tahu kalau makan masa hujan nsejuk ni..hulurlah sepinggan kat sini tu..
ReplyDeleteWah, sedapnya kuih lopes ni! Minta sikit!
ReplyDeleteSalam makcik. Saya pun suka sangat kuih ni. Sedapnya! Terima kasih kerana sudi menyumbangkan entry ke MM sekali lagi.
ReplyDelete