Salam dan selamat pagi.Cuaca yang amat panas sejak 2-3 hari ni membuatkan badan kuranng sihat.Sakit-sakit badan tanda akan demam selsema.Kerongkong pun perit.Sepatutnya hari ini ada kenduri di kuala Pilah tapi terpaksa batalkan saja.hanya suami seorang yang hadhir.Si Abang pulak guna kereta hingga ke petang jadi tak dapat kemana-mana hari ini.
Semalam Along belanja makan ayam penyet di The Curve katanya untuk rai bday mama:)terima kasih banyak-banyak....setelah beberapa kali masak sendiri.... resepi ayam penyet dari blog Madiha lagi sedap.Anak-anak pun setuju...katanya mama masak lagi sedap hehe...seronok bila kena puji :) terutama sambalnya;)
Sup ekor sapi-along beitahu cm katanya dia tak dapat nak telan sup sapi ni sebab terbayang-bayang lembu sedang melibas-libas ekornya hehe.
Along sedang membuat pesanan
semasa meronda-ronda dgn Along ,hiasan kedai makan ni menarik perhatian cm.Longgokan cendawan segar diletak rapi depan kedai makannya.Geram tengok cendawan tu.
slam CM,
ReplyDeletekat kuantan skang pun dh byk aym atau itik penyek. belum bkesempatan merasainya sbb asyik terbayangkan mcm nasi ayam, cuma ayam tu dipenyek2 dagingnya supaya lembut. :)
nantilah, saya nak cuba jugak
wsalam..betul tu..bezanya hanya ayam tu diketuk agar penyet:).
ReplyDeletesalam cm..
ReplyDeletesy ingat lagi hubby first time sy ajak makan resepi aym penyet..dia blh wat lawak..lorrrrrr..ape susah..ltak jer ayam tuh bawah tayar keta abe..kejap jer abg penyet..nak nugget pon blh..huuhuhuhu..haru btul lah...
Wsalam chemp..haha sib baik letak bawah tayar bukan pijak dgn terompah:)...ceria-ceria selalu chemp:)
ReplyDeletesalam cm..kakyam belum kesepatan nak merasa ayam penyet ni..hehe adake kat kb ni tak tahulah.
ReplyDeletekakyam ni agak pelupa..you ke yg kenal kak yah bekas pengetua SMSMara Pengkalan Chepa..beliau baru je l/k 3 minggu menjalani pembedahan kepala..alhamdulillah dah sihat sekarang..kakyam dah pergi melawatnya.
tak penah makan lg yg kat kedai. nampaknya nak sedap kene makan kat rumah! ye kak ye? hihihi...
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletesup ekor lembu
kegemaranku..
setiap minggu mesti
pekena kat kedai mamak
tak tahu kenapa yang mamak
juga yang di cari,he he..
Dah makan banyak kali tapi macam cm kata sedap lagi kalau kita yang masak sendiri.
ReplyDeleteKena masak lagi la tu CM kalau anak2 suka makan yg mamanya masak. hehe.. dah masak tu jangan lupe jemput kami anak beranak tawww! :D
ReplyDeleteIjan
salam makcik,
ReplyDeletemengingatkan nostalgia menternak cendawan yang pernah saya abadikan 2 tahun lalu, singkap kembali.
cendawan goreng celup tepung idaman kalbu
salam makcik...nak mintak ayam penyet tu haha.
ReplyDeletesemoga sembuh segera ya!
Hello makcik, harijadi makcik ke? Ni mata nak tutup entah terbaca silap kot. Kalau ya, happy birthday!
ReplyDeleteTak pernah makan ayam penyet, nak cuba. Nanti saya cari resipi makcik, try buat :)
salam kak yam..ayam penyet ni masakan indon.Tapi kan kak yam rasanya nasi Nakaba(minangkabau) kat kb lg sedap:)
ReplyDeleteTerima kasih kak yam,sebenarnya masa balik kb tu mmg niat nak ziarah kakyah tp ada masalah sikit,tak sempat.Alhamdulillah semoga beliau cepat sembuh.
Hana..memang buat sendiri lagi sedap ..boleh ulang-ulang lagi:)
ReplyDeletewsalam Zul..sup ekor kat kedai mamak mmg agak power sebab banyak rempah ratus dalamnya:)makan sekali pasti nak lagi .
ReplyDeletesalam zai..memang puas hati jika masak sendiri.Kita dapat sesuaikan dengan cita rasa kita.
ReplyDeletesalam ijan....hehe nanti kita jemput mikail datang makan ya:)
ReplyDeletesalam zam..hehe lihat cendawan teringat cendawan goreng Taman Desa Jalan Kelang lama..sedap btol:)
ReplyDeleteMy dear Tummy..terima kasih..eh balik Malaysia nanti makcik belanja Nasi Ayam Penyet ya hehe
ReplyDeleteHi Shaz..terima kasih shaz.Hari jadi makcik 23julai:).....Cuba lah masak pasti puas hati:)Tapi masa goreng sambalnya pastikan tingkap dapur dibuka ya....takut semua orang terbersin...
ReplyDelete