LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Tuesday, July 27, 2010

Soft Chocolate Walnut Cake

Salam dan selamat pagi.Pagi-pagi lagi dah tayang kek ...sebenarnya cm masak kek ni atas permintaan En.Suami yang amat menggemari kek yang ada kekacang didalamnya.Resepinya cm dapat semasa belajar memasak dengan Puan Azrah khan di Subang jaya kira-kira 18 tahun yang lalu.Kira resepi antik ni hehe.Masa tu si abang berumur  3 tahun.Suami cm  dan si abang sanggup menunggu didalam kereta sehingga kelas masakan tamat.Terima kasih sangat-sangat atas pengorbanan ayah & anak....I love you lah:)Muaahh...muaahhh....sukatan untuk  resepi kek ni   menggunakan ounce.

Bahan-bahannya:
5 cold eggs(AA size)
6 ozs castor sugar.
6 ozs plain flour.
7 ozs butter-beat separately
1 ozs cold water.
2 ozs walnut-chopped
2 ozs chocolate rice.
1 tsp ovalete.
1 tsp baking powder.
1 tsp vanilla essence
Cara-caranya:)

  • Sapukan butter pada loyang berukuran 9"( square ) dan alaskan dengan kertas minyak.
  •  Pukul butter & vanilla essence hingga kembang hingga  bertukar warna jadi putih.-ketepikan
  • Masukkan telur,gula,tepung,air,ovalete dan baking powder dalam satu bekas dan pukul hingga pekat dan gebu.
  •  Kemudian satukan bancuhan butter dengan adunan tepung tadi  hingga sebati.
  • Last sekali baru masukkan walnut dan chocolate rice.
  • Bakar hingga masak.
Pada anda yang sukakan  kek yang lembut dan lembab serta berkacang  bolehlan mencubanya.:)

23 comments:

  1. waa...memang nampak gebu gitu..mesti sedap sebab banyak kekacang..masuk list nie..bahan len ade kekcg jer tak de...

    ReplyDelete
  2. salam..
    ermmm..mmg sedap kan ni?
    pepagi ni kurang la pulak
    kalau nak makan kek..bila petanga
    mmg habis licin..hu hu

    ReplyDelete
  3. Salam kak CM,
    wah! mesti sedap! saya pun rasa2 kacang. Slalu buat brownies jer yg ada kacang.

    ReplyDelete
  4. Eh eh hebat sekali makcik! Besarnya cake tu, boleh habis ke?

    ReplyDelete
  5. salam mkcik cm....mintak izin amik resepi ekk..mcm sedap jer tgk...thanks..

    ReplyDelete
  6. salam makcik..
    kite datang ni nak mintak sepotong kek..boleh?
    sepotong je..doc pesan takleh makan byk2..huu...sian kite...

    ReplyDelete
  7. Salam MCM...
    nakkkkkkkk kek sodap nmpk xbuat malas lg...amek resepi kiv list hehehe
    sori terlewat wish happy birthday...sy bz sikit xsempat melawat ke sini...

    ReplyDelete
  8. this remind me i have so long did not make a walnut cake, yours look so good.

    ReplyDelete
  9. Salam CM...
    Tak makan nasi dingin dah pagi pagi ye.. terus makan kek walnut. hehe... best nye nampak kek CM ni... walnut2 ni memang kite suke... lagi banyak kashang lagiiii sodap.. yyummm! paling best bila resipi 18 tahun tu yg CM guna... :)

    ReplyDelete
  10. salam Asma..sangat sesuai dgn selera kami sekeluarga.Gebu tapi lembab:)

    ReplyDelete
  11. salam zul..sebenarnya kek ni untuk minum petang..hehe sarapan pastinya nasi lemak:)

    ReplyDelete
  12. wsalam indahouse..tukar menu sekali sekala..cuba lah buat,jika mahu rasa coklat lebih,taburkan lebih coklat rice ya:)

    ReplyDelete
  13. Tummy dear...terima kasih.Dah habis sebab pakcik bawa ke ofis:)

    ReplyDelete
  14. wsalam matahatijiwa..silakan...silakan:)

    ReplyDelete
  15. Wsalam Achik..dah sihat?jaga makan ya..bulan berapa due?semoga selamat semuanya:)

    ReplyDelete
  16. wsalam aroha mizwa..terima kasih:)ambil resepi dulu,jika ada masa cubalah buat pastu bgtahu ya:)

    ReplyDelete
  17. Sonia dear..cuba lah resepi ini pula ya:) tukar selera.

    ReplyDelete
  18. salam ijan..hehe nasi dingin makan jugak..kek lepas makan nasi dingin kihkih

    ReplyDelete
  19. eliya..eh cuba lah senang sangat.Bahan-bahannya pun simple-simple je:)

    ReplyDelete
  20. salam kak..saya nak minta izin copy resepi ye...tq...

    ReplyDelete