LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Monday, October 6, 2014

Sambal pecal

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.


Sambal Pecal.

Resipi asal : Khai Kitchen.
  Olahan : Makcikmanggis.

Bahan-bahannya:

8 tangka icili kering.*
8 ulas bawang merah.*
2 ulas bawang putih.*
2 tbsp udang kering.*
1 ketul kecik belacan.*
1 1/2 cawan kacang tanah.*
1 tbsp  asam jawa.*
1 ketul kecil cekur atau( 3 helai daun limau purut-hiris nipis.)
Gula Melaka secukup rasa.
Garam secukup rasa.
Cara-caranya:


  • Goreng kacang tanah sehingga perang dan toskan minyaknya  dengan kitchen paper kemudian ditumbuk halus. (Cm guna food processor)
  • Kemudian goreng bahan-bahan yang bertanda * sekejap tapi goreng  setiap bahan berasingan.
  • Tumbuk bahan-bahan yang di goreng tadi sehingga hancur.Masukkan gula melaka serta garam.
  • Akhir sekali masukkan cekur dan ditumbuk sehingga sebati.
  • Seimbangkan rasa manis ,masin dan masam mengikut selera masing-masing.
  • Gaulkan dengan kacang tumbuk tadi sehingga rata.
  • Sedia untuk di gunakan...bancuh dengan sedikit air panas mengikut kepekatan yang dikehendaki dan bolehlah dicampur dengan sayur sayuran seperti kangkung,kacang panjang,pucuk ubi dan lain lain lagi.Jangan lupa celur sekejap sayur-sayuran tu ya.
  • Tambah dengan hirisan timun.
Terima kasih pada Khai Kitchen kerana berkongsi resipi bondanya ini.Mengikut kata Khai ini resipi orang jawa dan di makan dengan nasi himpit atau bihun.Rasanya... bukan bihun goreng tapi bihun yang di celur dengan air panas.(agak Cm la)

Cm pernah makan pecal  dengan nasi himpit tetapi belum pernah makan dengan bihun.Boleh cuba Insyallah,Mungkin ada yang merasakan agak pelik ,tak cuba tak tahu kan ....

Semasa Cm mula-mula kahwin dengan suami Cm terasa agak pelik bila cakap tentang kuih Chang atau kuih bulan.Mula-mula makan selera tak "masuk" langsung tetapi lama kelamaan kedua-dua kuih itu menjadi kesukaan Cm se keluarga.

Selamat mencuba :)

4 comments:

  1. Salam cm. Sedapnya, saya selalu beli sambal yang ready made aje hehe...

    ReplyDelete
  2. Whoa.,...ni lagi sedap ! Slurppp... salivating already. haha....

    ReplyDelete
  3. Perghh..! Musnah Diet tengok gambar nie malam-malam

    ReplyDelete