Ayam Goreng ranggup.
Resipi asal : Mamak Haji.
Pn.Tahrunissah jali.
Ubah suai : Makcikmanggis.
Bahan-bahannya:
1 kg ayam-saya potong kecil agar senang masak &sekata.
Bahan-bahan perap.
2 ulas bawang putih-tumbuk.
Sedikit garam.
Lada sulah Ajishio.
1/2 tsp baking powder.
1 sudu besar serbuk cili-jika nak pedas tambahkan ya.
Adunan tepung(gaul sebati)
1 1/2 cawan tepung gandum.
1 1/2 cawan tepung jagung.
1 sudu besar tepung beras pulut.
Sedikit garam.
Lada sulah cap Ajishio.
Lada hitam cap ajishio.
1/2 sudu kecil baking powder.
2 sudu besar serbuk cili.
2 biji telur-pukul hingga kembang.
Cara-caranya.
- Perap ayam yang di perap dengan bahan perapan selama 30 minit.
- Celupkan ayam dalam telur dan golekkan ke dalam adunan tepung.Biarkan sekejap baru di goreng dengan minyak yang banyak.
- Jika sukakan salutan yang tebal lakukan sebanyak dua kali.Celup kali kedua dalam telur dan golekkan dalam tepung baru di goreng.
- Goreng dengan api yang sederhana agar mendapat hasil ayam goreng yang warna keemasan dan masak isi dalamnya.
Salam Cik Manggis,
ReplyDeleteLepas ni dah tak perlu nak pergI kfc lagi la hehe
Ya hehe
DeleteAssalamualaikum,
ReplyDeleteTepung gandum tu kenapa 2 kali ulang?
Terima kasih.Cm tersalah tulis.Patut tepung jagung.Maaf ya
Deletehaah la... kompem ye tepung pulut.. x pernah try lg guna tepung tu
ReplyDeleteboleh cuba ni
Tepung pulut meranggupkan.cuba la terai
DeleteNanti saya nak cuba tentunya sedap.
ReplyDeleteCuba la zai.
DeleteMenarik nie, anak2 mesti suka. Nak cuba resepi ni. Terima kasih sudi berkongsi resepi ;-)
ReplyDeleteThank you for sharing :) dah lama cari resepi ayam goreng tepung nie. Nanti nak cuba..
ReplyDeleteCeritaMama
Tq share resepi.mlm ni nk try.pas ni x yah g kfc dh....jimat.hik3x
ReplyDeleteErm sedapnya.Ni list makanan sebabkan sembelit
ReplyDeletehttp://nazrihatsof.sharethisstory.net/my-852876-5946