LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Tuesday, September 9, 2014

Marble Chocolate Cheese Brownies.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.


Marble Chocolate  Cheese Brownies.

Resipi Asal : Rinnchan.

Bahan-bahannya:

250 gm butter.
3 biji telur.
1 cawan serbuk koko.
1 1/2 cawan gula kastor.
1/2 cawan susu cair.
1 1/2 cawan tepung gandum *ayak dengan bp dan bs.
1 tsp baking powder.*
1 tsp baking soda*
1 tsp esen vanilla.
Cara-caranya:


  • Cairkan butter dengan menggunakan api yang perlahan.Guna periuk yang sesuai
  • Masukkan serbuk koko dan kacau hingga rata.
  • Handwhisk gula dan telur dalam mangkuk sehingga sebati.Kemudian masukkan ke dalam adunan butter.Kacau rata,Kecilkan api.Masukkan susu cair.
  • Akhir sekali  masukkan tepung gandum (BP + BS) dan esen vanilla kacau  sehingga sebati..
  • Panaskan oven 175 darjah celcius.
  • Alaskan  loyang 10" x 10" dengan baking paper.Biarkan hujung kertas terjuntai keluar dari loyang agar senang untuk mengeluarkan brownies setelah masak nanti.
  • Tuangkan adunan brownies ke dalam loyang dan ratakan.Tinggalkan sedikit untuk di buat marblenya nanti.
  •  Bakar selama 20 minit.

Bahan-bahan lapisan cheese.

250 gm cream cheese.
1 cawan gula kastor.
1 biji telur grade B.

Cara-caranya:

  • Pukul cheese sehingga gebu.
  • Masukkan gula dan pukul lagi sehingga sebati.
  • Akhir sekali masukkan telur dan pukul sehingga sebati.
  • Setelah 20 minit keluarkan brownies.Tuangkan cheese ke atasnya dan ratakan.
  • Ambil 2 sudu besar adunan cheese dan campurkan dengan lebihan brownies tadi.
  • Masukkan ke dalam piping beg.Paipkan  menjadi jaluran memanjang di permukaan brownies dan lorek mengikut citarasa masing-masing.
  • Bakar brownies selama 15 minit atau sehingga permukaan cheese masak.
  • Biarkan brownies betul-betul sejuk baru di potong.



** Untuk potongan yang lebih kemas Cm simpan dalam peti sejuk sehingga keras baru di potong.Selamat mencuba :)

No comments:

Post a Comment