Marble Chocolate Cheese Brownies.
Resipi Asal : Rinnchan.
Bahan-bahannya:
250 gm butter.
3 biji telur.
1 cawan serbuk koko.
1 1/2 cawan gula kastor.
1/2 cawan susu cair.
1 1/2 cawan tepung gandum *ayak dengan bp dan bs.
1 tsp baking powder.*
1 tsp baking soda*
1 tsp esen vanilla.
Cara-caranya:
- Cairkan butter dengan menggunakan api yang perlahan.Guna periuk yang sesuai
- Masukkan serbuk koko dan kacau hingga rata.
- Handwhisk gula dan telur dalam mangkuk sehingga sebati.Kemudian masukkan ke dalam adunan butter.Kacau rata,Kecilkan api.Masukkan susu cair.
- Akhir sekali masukkan tepung gandum (BP + BS) dan esen vanilla kacau sehingga sebati..
- Panaskan oven 175 darjah celcius.
- Alaskan loyang 10" x 10" dengan baking paper.Biarkan hujung kertas terjuntai keluar dari loyang agar senang untuk mengeluarkan brownies setelah masak nanti.
- Tuangkan adunan brownies ke dalam loyang dan ratakan.Tinggalkan sedikit untuk di buat marblenya nanti.
- Bakar selama 20 minit.
Bahan-bahan lapisan cheese.
250 gm cream cheese.
1 cawan gula kastor.
1 biji telur grade B.
Cara-caranya:
- Pukul cheese sehingga gebu.
- Masukkan gula dan pukul lagi sehingga sebati.
- Akhir sekali masukkan telur dan pukul sehingga sebati.
- Setelah 20 minit keluarkan brownies.Tuangkan cheese ke atasnya dan ratakan.
- Ambil 2 sudu besar adunan cheese dan campurkan dengan lebihan brownies tadi.
- Masukkan ke dalam piping beg.Paipkan menjadi jaluran memanjang di permukaan brownies dan lorek mengikut citarasa masing-masing.
- Bakar brownies selama 15 minit atau sehingga permukaan cheese masak.
- Biarkan brownies betul-betul sejuk baru di potong.
** Untuk potongan yang lebih kemas Cm simpan dalam peti sejuk sehingga keras baru di potong.Selamat mencuba :)
No comments:
Post a Comment