Chicken Sausage Rolls.
Bahan-bahannya:
A- 2 tsp yis segera,
125 gm air.
B- 225 gm tepung pau -ayak.
40 gm gula kastor.
20 gm lemak sayuran.
Filling
10 batang sosej ayam-kerat dua.
Bahan salut.
Serbuk roti secukupnya.
Cara-caranya:
- Masukkan semua bahan-bahan A dan B ke dalam mangkuk pengadun dan uli sehingga lembut dan berkilat.
- Perap doh selama 30 minit(.Tutup dengan cling wrap.)
- Bahagikan doh kepada 20 bahagian yang sama besar lebih kurang 22g setiap satu.
- Bentukkan doh seperti tali dan lilit pada sosej .
- Lakukan sehingga selesai dan rehatkan selama 30 minit sehingga doh naik.
- Akhir sekali sapukan doh dengan sedikit air dan salut dengan serbuk roti,
- Goreng sehingga masak atau kuning keemasan.
- Hidang dengan sos cili atau di makan begitu sahaja.
Salam CM,
ReplyDeletebaru td anak minta buat kan sausage roll ni...insyaAllah akan cuba resepi ni nnt..tq ya.
Sedap sangat..saya dah buat 2x.
ReplyDelete