LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Tuesday, August 19, 2014

Kek Zebra

Kek Zebra.

Resipi asal : Jo' Deli & Bakery.
                   My Kitchen Snippets

Bahan-bahannya:

6 biji telur.
110 gm gula halus.
150 gm tepung kek.
1/2 tbsp ovalet.
1/2 tsp baking powder.
100 gm butter-melted.
30 gm susu pekat manis.
1 tsp esen vanilla.
1 tbsp serbuk koko *
1 tsp kopi serbuk kopi segera *
*Bancuh dengan 2 tbsp air panas.

Cara-caranya:


  • Panaskan oven dan sediakan loyang berukuran 8 inci.Sapu dengan sedikit butter dan alas dengan baking paper.
  • Ayak tepung gandum bersama baking powder-ketepikan.
  • Pukul telur,tepung,gula dan ovalet dengan kelajuan yang tinggi selama 10 minit sehingga adunan bertukar menjadi ringan dan kental.
  • Masukkan susu pekat manis,melted butter dan esen vanilla.Pukul sekejap dengan speed yang perlahan sehingga adunan sebati.
  • Bahagikan adunan ke pada dua bahagian.Satu dibiarkan dengan warna asal dan satu lagi ditambah dengan bancuhan serbuk koko dan kopi segera.Kacau hingga rata.
  • Dengan menggunakan sudu makan(tablespoon).Sudukan yang warna asal sebanyak 3 sudu ke dalam loyang .Kemudian di ikuti dengan adunan perisa koko sebanyak 3 sudu  juga.Lakukan berselang seli sehingga adunan tinggal 1/2.
  • Kemudian sudukan 2 sudu makan dan selang seli dengan adunan perisa koko sehingga akhir sekali kurangkan sehingga 1 sudu setiap adunan.
  • Bakar selama 20-30 minit atau sehingga masak.
  • Biarkan kek dalam tin pembakar selama 10 minit sebelum di keluarkan dan di terbalikkan ke atas rak besi.
Kek yang menjadi pilihan anak-anak .Terima kasih Gert kerana resipi yang menarik ini.Pertama kali Cm berjaya buat belang Kuda Belang ni ,walau pun belum sempurna :).....Selamat mencuba.

2 comments:

  1. Salam cm...nanti akan saya cuba.

    Sehari sebelum raya saya cuba buat kek buah resepi cm tapi terlebih masak membuatkan kek tu kering.

    ReplyDelete