LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Thursday, July 24, 2014

Kek Buah.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.


Pertama sekali sebelum Cm letak resipi kek buah di atas Cm nak ucapkan selamat menyambut hari raya aidilfitri kepada kawan-kawan yang beragama islam.Cm menyusun jari sepuluh memohon ampun dan maaf jika ada terkasar bahasa atau ter "over" cara sepanjang mengendalikan blog masak-masak Cikmanggis ini.Sesungguhnya kita manusia yang lemah dan tidak sunyi dari melakukan kesilapan samada kita sedar atau tidak..maafkan Cm ya.... dan minta di halalkan jika mengambil resipi dari dapur kawan-kawan dan terlupa untuk beri kredit.Yang baik datang dari Allah dan yang tidak baik itu datang dari diri Cm sendiri...Maaf zahir batin.

Kek Buah Versi Bakar.
Resipi asal: Hajjah Fatimah Koya Kutty.

Bahan-bahannya:

5 biji telur grade A.
1 1/2 ketul butter ( Cm guna Tantura)
1 3/4 cawan gula halus.(jika suka manis guna 2 cawan gula)
1/2 cawan gula pasir-untuk buat gula hangus.
1/2 biji lemon-ambil jusnya.
375 gm buah-buahan campuran (dlm kotak)
1 tsp baking powder.
1 tsp rempah kek (optional)
1 3/4 cawan tepung naik sendiri.
1 1/4 cawan tepung gandum.

Cara-caranya:


  • Pukul butter dan gula hingga sebati.
  • Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga sebati.
  • Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul dengan menggunakan senduk kayu.Jangan lupa ya ayak tepung bersama rempah kuih serta baking powder terlebih dahulu.
  • Gaul sehingga rata..ketepikan.
  • Sementara itu panaskan 1/2 cawan gula pasir dalam kuali sehingga perang(gula hangus)
  • Masukkan jus lemon.Kacau dengan senduk kayu.
  • Kemudian cepat-cepat tuangkan gula hangus ke dalam adunan kek  dan gaul sehingga sebati.
  • Alaskan loyang dengan baking paper dan sapukan dengan butter.
  • Tuangkan adunan kek dan hentakkan loyang  sekali agar adunan padat.
  • Bakar sehingga masak.
  • Untuk peringatan , jangan terlebih bakar  untuk mengelakkan kek menjadi terlalu kering.
Nota : Lebih elok menggunakan loyang yang lebih besar dan rendah agar bahagian tengah kek masak dengan sekata.Cm guna loyang bulat berukuran 9" x 3" .Bahagian tengah kek masak tidak sekata sedangkan bahagian lain telah masak.


5 comments:

  1. Hi CM! Sedapnya kek buah tu. Nampak so moist and yum! PH nak ambil kesempatan mengucapkan CM dan keluarga Selamat Hari Raya Aidil Fitri dan Maaf Zahir Batin!

    ReplyDelete
  2. Sedap..sy buat versi kukus utk smbutan aidilfitri ni

    ReplyDelete
  3. Salam Lebaran.
    Team members Kebun Bahagia Bersama menyusun 10 jari meminta maaf sekiranya ada salah dan silap harap jangan disimpan

    ReplyDelete
  4. Halo Bloger! Gabung yuk!! di myTasteIndonesia.com!!!

    Di sana Anda bisa "Discover" (menemukan) lebih dari 38 ribu resep masakan nusantara, "Share" (berbagi) resep-resep masakan Anda ke semua teman-teman myTaster di seluruh dunia, dan juga! Anda bisa membuat buku masak pribadi Anda di laman kami dan "Save" (simpan) sebagai resep-resep favorit Anda sehingga kita bisa saling bersosialisasi di dalamnya. "Discover, Save and Share Recipes" on myTaste! "Indahnya Saat Berbagi".

    Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami. Tambahkan blog Anda di link ini: http://www.mytasteindonesia.com/tambahkan_blog_anda

    Bila ada pertanyaan jangan sungkan untuk hubungi kami di:
    info@mytasteindonesia.com

    Terima kasih atas perhatian dan kerjasamanya!

    Salam myTaste Indonesia,
    Immanuel Kabuhung

    ReplyDelete
  5. Hiya, I am organising a blogger cooking challenge with Philips this 30th August in Kuala Lumpur, will you be interested to participate? you can get in touch with me at bigboysoven@gmail.com or on mobile 0123021269

    Sidney Kan

    ReplyDelete