LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Thursday, August 21, 2014

Apam Perlis.


Assalamualaikum dan selamat sejahtera.


Apam Perlis.

Resipi dari dapur ;Anim Ismail.
                            Wendy

Bahan-bahan untuk Kulit

150 gm tepung gandum.
250 gm jus pandan.
1 tsp Eno fruit salt (putih)

Cara-caranya:


  • Campurkan tepung gandum  dan jus pandan.Kacau sehingga sebati dan tidak berketul.Cm guna whisk.
  • Bila sudah sebati baru masukkan Eno dan kacau biar rata.
  • Adunan akan berbuih,berbunyi seperti berdesir  dan biarkan selama 10-15 minit.
  • Panaskan kuali dengan api yang kecil.Sapukan dengan sedikit minyak masak .Lap dengan tisu dapur,
  • Dengan menggunakan  Chinese soup spoon.Sudukan satu sudu  adunan ke dalam kuali dan masak sehingga permukaannya kering dan berlubang-lubang,Angkat dan letakkan satu tsp inti kastad.Tutup dan tekan perlahan-lahan agar terkatup seperti bentuk apam balik.lakukan ketika kuih masih panas agar ianya melekat dengan sempurna.
  • Lakukan  proses yang sama sehingga selesai.
Inti Kastad.

Bahan-bahannya:

2 biji telur.
80 gm gula .
20 gm tepung jagung.
100 gm santan kelapa.
100 gm jus pandan.
Secubit garam.

Cara-caranya:

  • Masukkan telur ,garam dan gula dalam mangkuk yang sesuai bersaiz kecil.Kacau sehingga sebati.
  • Masukkan tepung jagung,jus pandan dan air.Kacau sehingga sebati.
  • Tuangkan adunan ke dalam kuali dan masak sehingga pekat dan berkilat.Jangan lupa sentiasa mengacaunya agar adunan tidak hangus.(guna api yang perlahan)
  • Sejukkan terlebih dahulu sebelum digunakan.

6 comments:

  1. saya suka kuih ini tapicselalu beli warna kuning

    ReplyDelete
  2. Salam kak CM.. kat ganu kaler kuning apam nih.. inti pon kuning.. selalu juga beli kalau tersinggah kat pasar malam :)

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum

    Oho , baru tahu ada Apam Perlis nih.. Tq sharing

    ReplyDelete
  4. Wahhhhh..tgk ni rasa teringin la pulak..

    ReplyDelete
  5. Oh my. Sy last makan masa sekolah rendah! Tercari2 kuih ni tapi. Nak tnya org tp taktau nama. Nk describe pun dorg tak faham. Hahaha dah kerja baru tahu nama kuih. Thanks CM.

    ReplyDelete