Assalamualaikum dan selamat sejahtera.
Apam Perlis.
Resipi dari dapur ;Anim Ismail.
Wendy
Bahan-bahan untuk Kulit
150 gm tepung gandum.
250 gm jus pandan.
1 tsp Eno fruit salt (putih)
Cara-caranya:
- Campurkan tepung gandum dan jus pandan.Kacau sehingga sebati dan tidak berketul.Cm guna whisk.
- Bila sudah sebati baru masukkan Eno dan kacau biar rata.
- Adunan akan berbuih,berbunyi seperti berdesir dan biarkan selama 10-15 minit.
- Panaskan kuali dengan api yang kecil.Sapukan dengan sedikit minyak masak .Lap dengan tisu dapur,
- Dengan menggunakan Chinese soup spoon.Sudukan satu sudu adunan ke dalam kuali dan masak sehingga permukaannya kering dan berlubang-lubang,Angkat dan letakkan satu tsp inti kastad.Tutup dan tekan perlahan-lahan agar terkatup seperti bentuk apam balik.lakukan ketika kuih masih panas agar ianya melekat dengan sempurna.
- Lakukan proses yang sama sehingga selesai.
Inti Kastad.
Bahan-bahannya:
2 biji telur.
80 gm gula .
20 gm tepung jagung.
100 gm santan kelapa.
100 gm jus pandan.
Secubit garam.
Cara-caranya:
- Masukkan telur ,garam dan gula dalam mangkuk yang sesuai bersaiz kecil.Kacau sehingga sebati.
- Masukkan tepung jagung,jus pandan dan air.Kacau sehingga sebati.
- Tuangkan adunan ke dalam kuali dan masak sehingga pekat dan berkilat.Jangan lupa sentiasa mengacaunya agar adunan tidak hangus.(guna api yang perlahan)
- Sejukkan terlebih dahulu sebelum digunakan.
Terima kasih kongsi recepi.
ReplyDeletesaya suka kuih ini tapicselalu beli warna kuning
ReplyDeleteSalam kak CM.. kat ganu kaler kuning apam nih.. inti pon kuning.. selalu juga beli kalau tersinggah kat pasar malam :)
ReplyDeleteAssalamualaikum
ReplyDeleteOho , baru tahu ada Apam Perlis nih.. Tq sharing
Wahhhhh..tgk ni rasa teringin la pulak..
ReplyDeleteOh my. Sy last makan masa sekolah rendah! Tercari2 kuih ni tapi. Nak tnya org tp taktau nama. Nk describe pun dorg tak faham. Hahaha dah kerja baru tahu nama kuih. Thanks CM.
ReplyDelete