LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Friday, July 11, 2014

Talam Tokyo

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Alahamdulillah dah masuk hari ke 13 umat islam berpuasa.Begitu cepat masa berlalu.Apabila makin menghampiri ke penghujung Ramadhan , makin buntu memikirkan menu untuk di masak pada anak-anak serta suami tersayang.Selalu inginkan yang terbaik untuk mereka.Terbaik bukan bermaksud sedap semata-mata tetapi bersih,halal dan sihat.

Semalam teringin nak makan kuih Talam Tokyo .Kuih seperti ini bukan pilihan anak-anak.Tak apa biarlan tukang masak nak tunaikan keinginan sendiri sekali sekala ya.. Cm buat satu loyang dan agih-agihan pada jiran .Apabila membaca resipinya ,perkara pertama yang perlu Cm buat adalah kurangkan gula sebab kuih talam biasanya manis. hmm.....betul tekaan Cm ,bila  kurangkan 100gm gula  sedikit pun tidak menjejaskan keenakan kuih ini.
Talam Tokyo.

Resipi Asal: Chef Asma,Azie,Damai Qalbu,Yatie.

Bahan-bahannya:

Lapis bawah:

300 gm sagu kecil.
60 gm soon.
100 ml santan.
100 gm kelapa parut-putih.
300 ml air.
6 kuntum bunga Telang-rendam dengan sedikit air .Tapis ambil airnya.
1 tsp  garam.

Lapis atas.

4 biji telur.
400 ml santan pekat.
400ml air.
300gm gula pasir ( Cm guna 200gm)
100 gm tepung kastad.
1 tsp air  kapur.
1/2 tsp garam.
4 helai daun pandan.
5 helai daun pandan serani.

Lapis bawah.

Cara-caranya:

  • Rendam sagu dengan 300ml air di dalam loyang.Jangan di tapis ya.Biarkan sagu kembang.
  • Rendam sohoon dengan air suam sekejap -toskan dan potongkan pendek -pendek.
  • Jangan lupa sapu  sedikit minyak pada loyang 10x10x2" atau  alas dengan plastik(optional ..Cm tak suka guna plastik sebab tidak elok untuk kesihatan.)
  • Satukan semua bahan-bahan di atas gaul perlahan-lahan hingga rata,renjis-renjiskan dengan air Bunga Telang dan kukus sehingga masak.
  • Tekan -tekankan dengan sudu agar padat.
Lapis bawah.

  • Kisar daun pandan dengan 400ml air sehingga halus.Tapiskan.
  • Satukan semua bahan-bahannya dan  blend sehingga sebati.
  • Tapiskan.
  • Masak atas api sehingga naik wap.Tuangkan ke dalam loyang yang mengandungi adunan sagu tadi.
  • Kukus sehingga masak.
  • Tunggu sehingga kuih betul-betul sejuk baru di potong.

2 comments:

  1. Salam cm...kuih ini memang sedap.Dulu saya pernah belajar dengan chef asma.

    ReplyDelete
  2. Salam kak CM.. nmpk mcm kuih serimuka.. hihi.. tun xpenah try lagi buat talam tokyo nih.. unik ada suhun lg.

    ReplyDelete