Resipi asal saya ambil dari dapur Tummy...mana lah Tummy ni lama betul tak dengar berita.Terima kasih banyak-banyak dan minta maaf lah sebab makcik ubahsuai sikit resipinya .
Khai Luk khoei.
Resipi asal : Tummy
Bahan-bahannya:
6 biji telur-rebus hingga masak dan kupas kulinya.
3 ulas bawang merah-mayang halus.-jadikan bawang goreng.
3 ulas bawang putih-tumbuk halus.
3 tbsp gula melaka.
3 tabsp sos ikan.
5 tbsp air asam jawa.
1 tbsp kacang tumbuk.
1 biji cili masak .(jika suka pedas ganti denga 5-6 biji cili api)-cincang halus.
Sedikit tepung gandum.
Tabur.
Daun ketumbar .(tak letak sb tak ada)
Daun bawang.(ganti)
Cara-caranya:
- Kupas telur dan golekkan ke atas tepung gandum ketika telur masih basah.Goreng telur sehingga perang (golden brown)-Telur dibelah dua dan susun dalam pinggan yang sesuai.
- Satukan air asam jawa,sos ikan dan gula melaka.Kacau sehingga sebati.Ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih sehingga perang.
- Masukkan campuran air asam jawa serta cili dan kacau rata.
- Masukkan kacang tanah dan gaul sebati .
- Tuangkan ke atas telur tadi dan tabur dengan daun ketumbar ,daun bawang serta bawang goreng.
Oh yes! Telur dengan kicap + cili hiris = BEST!
ReplyDeletesedapnya
ReplyDeleteSEdapyaaa...
ReplyDelete