Bahan-bahannya:
1 biji keladi -sederhana saiznya.
1/3 cawan udang kering.
8 ulas bawang merah.(1/2 untuk ditabur di atas kuih)
200 gm tepung beras.
3 biji cendawan kering-rendam sehingga kembang.
700ml air.
1/2 tsp serbuk lada sulah.
2 tbsp sos tiram.
2 tbsp kicap manis.
Sedikit garam.
1 ketul kiub pati ayam-optional.
Tabur
Daun sup.*
Daun bawang.*
Bawang goreng.
Cili masak*
Sedikit bijan-goreng tanpa minyak.
* Hiris halus.
Cara-caranya:
- Keladi di kupas kulit dan dipotong kiub kecil-kecil.
- Udang kering direndam dan ditumbuk kasar.
- Cendawan di hiris nipis.
- Bawang merah di hiris nipis dan ditabur dgn sedikit tepung gandum.Goreng untuk di jadikan bawang goreng.Ketepikan.
- Panaskan minyak dan tumis udang kering sehingga garing.Masukkan keladi dan kacau rata.
- Kemudian masukkan kiub ayam ,bawang goreng ,cendawan,sos tiram,kicap manis,lada sulah dan sedikit garam.
- Kacau sehingga semuanya sebati.Keluarkan dari kuali.
- Dengan menggunakan kuali yang sama masukkan 700ml air dan tepung gandum.Kacau sehingga sebati dan pastikan tidak berketul.
- Masak dengan menggunakan api yang perlahan sehingga naik wap.Jika terlalu keras tambahkan sedikit air panas.
- Kemudian masukkan keladi dan gaul sehingga mesra.
- Sapukan loyang dengan minyak lebihan goreng bawang tadi.Tuangkan ke dalam loyang dan ratakan dengan sudip.
- Kukus sehingga masak lebih kurang 25-30 minit.
- Biarkan kuih sejuk baru di potong.
Sedap dimakan bersama sos cili.Jangan terikat sangat dengan resipi.Selalunya saya ubah suai mengikut citarasa sendiri :)..Ada masanya saya tabur lobak asin,cili api potong dan udang kering di atasnya atau makan dengan sos cili Thai.
Wah..sedapnyer...Cantiksss pun
ReplyDeletesedapnyerr yam cake...
ReplyDelete