Resipi Asal : Neng
Bahan-bahannya:
8 ekor ikan keli.
10 ulas bawang merah.
4 ulas bawang putih.
10 biji cili masak.(Jika suka pedas boleh tambahkan cili api)
2 biji buah tomato.
Garam dan gula secukup rasa.
Cara-caranya:
- Ikan keli di cuci bersih dan dikelar-kelar.
- Perap ikan keli dengan serbuk kunyit dan garam.
- Taburkan dengan sedikit tepung dan goreng sehingga garing-ketepikan.
- Bawang merah,bawang putih,buah tomato dan cili masak direbus selama 5-6 minit.
- Tumbuk bawang merah,bawang putih dan buah keras sehingga halus.Ketepikan.
- Buah tomato dan cili masak di tumbuk kasar-ketepikan.
- Ambil sedikit minyak lebihan goreng ikan tadi.Panaskan.
- Tumis bawang merah,bawang putih dan buah keras sehingga terbit baunya.
- Kemudian baru masukkan buah tomato dan cili masak.Masak sehingga terbit minyak(benar-benar masak)
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.Akhir sekali masukkan ikan keli dan gaul sehingga rata.
No comments:
Post a Comment