Bahan-bahannya:
400 gm tepung roti.
100 gm tepung gandum.
11 gm yis segera.
1 biji telur.
1 tsp garam.
180 gm gula perang.
250ml air.
100 gm butter.
2 tbsp susu tepung.
1 tsp essen vanilla.
Untuk Glis
1 biji kuning telur.
1 tbsp susu segar.
Tabur:
Sedikit gula pasir.
- Satukan tepung,gula ,garam,yis,telur dan air ke dalam mangkuk pengadun.Uli hingga sebati.
- Masukkan butter dan uli sehingga elastik/kenyal.
- Keluarkan doh ke atas papan pencanai dan uli sekali lagi dengan tangan ,tabur 3-4 tbsp tepung gandum kerana doh ini sangat lembut.Uli sehingga doh betul-betul kenyal.Biarkan doh naik sehingga double saiz asal.
- Tumbuk doh untuk keluarkan angin.
- Bahagikan doh kepada beberapa bebola kecil seberat 50 gm setiap satu.Bulat-bulatkan.
- Aturkan ke atas dulang yang telah di sapu dengan sedikit butter.
- Sapukan dengan bancuhan kuning telur dan susu segar pada permukaan roti.
- Kemudian taburkan dengan sedikit gula pasir.Biarkan doh naik.
- Bakar sehingga masak.Pastikan oven di panaskan terlebih dahulu ya.
- Apabila roti telah masak sapukan dengan sedikit butter ketika roti masih panas.
Alhamdulillah rotinya sungguh gebu dan halus sungguh texturenya serta sungguh sedap.Makan ketika masih panas lagi la sedap.Terima kasih pada Ros Jintan Manis kerana Cm ambil idea serta rujukan dari resipi beliau.
gebunya... makan cicah ngan kopi panas pun sedap... :)
ReplyDeleteAlhamdulillah keesokkan harinya masih lembut
Deletesalam CM, butter banyak mana ya
ReplyDeleteAlamak tertinggal butter.100gm.Terima kasih La ;)
Delete