LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Sunday, September 8, 2013

Doh Asas Roti Manis/Roti keju

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Bahan-bahannya:

300 gm tepung roti.
50 gm tepung gandum.
2 tbsp susu tepung.
3 1/2 tbsp gula +1/2 tsp gram halus.
1 biji telur.
2 tbsp butter.
180 ml susu suam.
2 tsp yis.
2 tbsp water roux


Untuk sapu:

1/2 biji telur +sedikit susu segar+ sedikit madu.

Untuk tabur:

Keju parut secukupnya.
Sedikit gula pasir.
Cara-caranya:


  • Masukkan semua bahan-bahan di atas kedalam mangkuk pengadun dan uli sehingga kenyal dan elastik.(Cm guna Kitchen Aid)
  • Keluarkan doh dari mangkuk pengadun dan uli sekali dengan menggunakan tangan di atas papan pencanai.Taburkan dengan 3-4 tbsp tepung gandum agar doh tidak melekit pada tangan.
  • Uli sehingga betul-betul kenyal dan elastik.apabila di tarik doh tidak cepat koyak.
  • Biarkan doh naik baru di tumbuk untuk membunag anginnya.
  • Timbang doh 30gm setiap satu dan bulat-bulatkan.
  • Atur doh di atas dulang yang telah disapu dengan sedikit butter.
  • Sapu dengan campuran telur dan susu di permukaan doh.
  • Taburkan dengan parutan keju dan gula pasir.
  • Biarkan doh roti naik sekejap.
  • Bakar sehingga masak.


Alhamdulillah roti ini sungguh gebu.Sedap dimakan begitu saja atau di cicah dengan kopi panas.Terima kasih pada Ros Jintan Manis kerana berkongsi resipi  roti yang sungguh berguna buat Cm :)

No comments:

Post a Comment