Masak Lemak Cili Padi Telur Itik.
Sumber : Dapur Tanpa Sempadan.
Bahan-bahannya:
6 biji telur itik.
3 batang serai di titik.
2 helai daun kunyit -disiat siat.
1 liter santan cair.
400 ml santan pekat.
1 keping asam gelugur.
15 biji belimbing buluh.
Garam dan gula secukup rasa.
Bahan-bahan tumbuk:
1 genggam cili padi kampung.
3 ulas bawang merah.
2 ulas bawang putih.
1 inci kunyit hidup.
Satukan bahan-bahan tumbuk bersama santan cair dan serai ketuk ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih.Kemudian pecahkan telur sebiji demi sebiji.Pastikan ianya tidak melekat di antara satu sama lain ya.
Bila telur telah masak bolehlah masukkan santan pekat,belimbing buluh,daun kunyit,asam keping ,garam serta sedikit gula.Biarkan mendidih sekejap.Siap untuk dihidangkan.
Aduhaii cik manggis..peberet nekcik ni..klau gi luar mmg cari lauk ini dulu
ReplyDeletesenang jer yer CM...nanti nk cuba la..
ReplyDeleteSalam kak manggis,sedapnya masak lemak telur itik ni tp jarang jumpa telur itik kat sini..
ReplyDeletesalam tuan rumah...
ReplyDeletesetiap hari saya menerima banyak kunjungan dari link anda, mungkin ada org menumpang masuk ke blog saya melalui link anda namun tidak seorang pun yg memberi salam...:)
saya singgah sebentar mengucapkan salam pada tuan punya blog yg cantik dan menarik ini...:) wassalam.