Bila dah penghujung bulan puasa begini idea untuk masak-masak pun dah nak kering .......apa nak masak hari ini......buntu kan.Apabila memasak kena fikir selera anak,selera suami dan selera sendiri......kebiasaannya selere diri sendiri boleh di abaikan,tetapi apabila suami ada jemputan berbuka di luar maka Cm akan memasak apa yang Cm suka :)..yehaa..
Pagi tadi semasa singgah di Pasar Semenyih Cm beli dua ekor ikan salai.Makcik orang Minang yang menjual ikan tu siap kasi resipi dan cara-caran nak memasak ikan salai tersebut.Harga ikan ini boleh tahan juga..Rm 40 untuk satu kg.Cm hanya beli dua ekor .
Bahan-bahannya:
2 ekor ikan salai.
8 biji cili hijau.
8 biji cili api.
1 biji cili merah.
1 biji buat tomato.
3 ulas bawang putih..
10 ulas bawang merah.
1 keping asam gelugur.
Garam dan gula melaka secukup rasa.
Sedikit belacan.
Cara-caranya:
- Goreng ikan hingga garing.Toskan minyaknya dan ketuk ikan seperti mengetuk ayam penyet.Ketuk sekali je ya dan berhati-hati takut hancur kerana ikan ini sangat ranggup.
- Tomato di belah-belah.
- Masukkan buah tomato,cili hijau,bawang merah,bawang putih,cili api dan cili merah ke dalam blender.Kisar kasar.(Tekan sekejap je switch blender dan stop)
- Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar sehingga wangi dan agak kering.Masukkan garam,asam keping dan gula melaka secukup rasa.
- Akhir sekali masukkan ikan goreng daan kacau rata.
- Siap untuk di hidangkan.
No comments:
Post a Comment