LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Friday, January 25, 2013

Kuih Bahulu.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Acuan kuih  bahulu yang melekat membuatkan rasa bad mood,frust betul petang ni.Setiap tahun kuih bahulu sudah menjadi kemestian untuk sambutan tahun baru cina.Jadi petang tadi merupakan acara memanaskan "badan" untuk buat bahulu.Ada apa-apa petua tak untuk mengelakkan dari bahulu yang melekat pada acuan? eh btol ke soalan ni..mengelakkan acuan yang melekat ?...pls kawan kawan..tolong ya...ikutkan hati rasa nak humban je acuan tu ke dalam tong sampah (dgn nada marah..)..tapi cepat cepat istighfar....ini juga merupakan ujian.Kena sabar...sabar itu separuh daripada iman.:)

Lihatlah rupa bahulu ku yang menggerutu ni..semalam roti pun menggerutu :(..tapi rasa tetap mantap sedap..kerana bahulu ni dibuat dengan menggunakan telur ayam kampung.Untuk dapatkan resipinya silalah  ke INI.
Cm lebih suka menggunakan piping bag agar adunan tidak meleleh merata rata semasa proses mengisi ke dalam acuan.Untuk satu adunan dapat 4 piping beg.Ikat kemas-kemas agar senang nak guna nanti.

Ok...selamat berehat semua.Insyallah jumpa lagi besok dengan mood yang lebih ceria..daa...bai bai.

7 comments:

  1. kawan, sangat gam lar, saya buat kuih bahulu juga, hehehe..lain kali saya pun nak guna pipping bag, kemas sekali. oh ya, awak tak nak join saya punya CNY delight kah?

    ReplyDelete
  2. salam perknlan dri sya....saya bru jer buat bhulu pgi khamis....sbb kwn nk dtg...dulu mula2 buat ader juga melekat acuan,sya rasa mungkin kena panaskan dahulu acuan tu lamer sikit lepas dioles dgn minyak....alhamdulillah...dah x lekat lagi...

    ReplyDelete
  3. Aslmkm CM. Kalau guna acuan yg putih ringan mmg suka melekat. Kalau guna acuan tembaga original takda masalah tapi harga nya skrg beratus ringgit pula kat miri ni.

    ReplyDelete
  4. assalam
    kuih tradisional yg sedap dan tak jemu di makan, cicah air kopi o pun sedap
    kenagan zaman2 sekolah rendah dulu tiap raya tgk dan tolong arwah tok buat baulu arwah siap simpan telur awal2 lg
    my mum yg bancuh dan memang sedap nak lagi panas2 baru masak tu he he
    ada satu petua yg diberitahu kalu acaun baru kena rendam semalaman dgn air asam keping utk elak melekat, nsyaallah dah try ok cuma tak buat baulu tp buat kuih cara.

    ReplyDelete
  5. salam akak.. saya didihkan minyak panas dalam acuan dulu...kemudian buang minyaknya...dan bolehlah guna spt biasa.. ni pun cadang nk buat bahulu, asyik beli jer, tak cukup nk makan anak branak

    ReplyDelete
  6. Kalau ada lebih nak rasa juga ni.kalau nak mencari telur itik kami ada . Tengah pening macam mana cari resep i dlm blog CM sbb Abby tak kasi lepas . Typo pun salah je :(.

    ReplyDelete
  7. CM, saya dengar kita kena sapu minyak dulu kat acuan kemudian panaskan sebelum masukkan adunan? Betul ke? Saya ni pandai-pandai pulak nak bagi nasihat hee..hee..

    ReplyDelete