Assalamualaikum dan selamat sejahtera.
Pertama sekali Cm ingin mengucapkan Gong Xi Fa Cai dan Happy New Year to all our Chinese friends..with good health, pure provision, increased wisdom and thankful of Heaven's gifts. Semoga tahun Naga membawa keuntungan yang berganda:)...pada kawan kawan yang dalam perjalanan balik kampung tu..berhati hati semasa di jalan raya.Semoga selamat pergi dan selamat kembali.
Resepi Asal Puan Neo
Bahan-bahannya:
1 1/2 kg telur ayam kampung.(timbang dengan kulitnya)
850 gm gula pasir.
730 gm tepung gandum.(Jemur hingga ringan)
1 1/2 tbsp ovalette.
Resepi Yang Cm Kecilkan Sukatannya:)
8 biji telur ayam kampung.(750 gm jika ditimbang dengan kulit)
425 gm gula pasir.
365 gm tepung gandum(goreng sekejap tanpa minyak atau Jemur di panas matahari)
3/4 tbsp ovalette.
Telur Ayam Kampung.
Cara-caranya:
- Satukan telur,gula pasir dan ovalette kedalam mangkuk pengadun.
- Pukul hingga kental.
- Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit.Pukul perlahan-lahan sehingga habis.(jangan lupa ayak tepung terlebih dahulu)
- Masukkan adunan ke dalam piping bag.
- Picitkan adunan kedalam acuan bahulu sehingga penuh dan bakar hingga masak.
- Biarkan bahulu semalaman didalam dulang sehingga ianya betul betul sejuk agar bahulu tahan lama dan tidak berkulat.
- Simpan dalam bekas kedap udara.Selamat mencuba.
Komen:...Bau kuih bahulu ini sungguh wangi kerana menggunakan telur ayam kampung.Rasanya pula tidak terlalu manis.Terima kasih sekali lagi Cm ucapkan buat Puan Neo:)..Insyallah jika sempat kami akan singgah ke rumah Puan Neo:)p
Cantik bahulunya cikmanggis,kapan2 ayin mau cuba bikin ya...
ReplyDeleteManismanis..terima kasih Ayin..Cubalah membuatnya.Sungguh sedap sekali terutama bila makan ketika masih panas:)..selamat tahun baru buat Ayin sekeluarga
ReplyDeleteGong xi fat cai buat makcik sekeluarga :)
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletelaaa..raya cina pun buat
bahulu ka...?rajin nya :)
salam akak...
ReplyDeletenk tanya...8 biji telur tu dapat sebanyak tu ke? (banyak tu....)
saya mmg suka kuih bahulu... nk cuba respi akak ni nanti...TQ
Tummy..terima kasih:)
ReplyDeleteZulkbo...Cm pun bearaya juga Zul:)..
ReplyDeleteCendana Kasih..salam Ck..lapan biji telur tu dapat banyak jugak.Boleh makan anak beranak.Akak buat 24 biji telur dan hasilnya mmg lumayan.Cuba lah resepi Puan Neo ni:)
ReplyDeleteSalam CM,
ReplyDeleteCantiknye bahulu tu. Kecik2 comel pulak tu. Selamat bercuti CM dan selamat balik kampung. Have a safe journey to you and family :)
Ijan
salam rindu cikmanggis..hepi CNY gak wat family hubby CM ye! wah nnti bleh try resipi bahulu cm nih..anak kita sri mmg hantu bahulu..mesti sentiasa kena ada stok baulu beli kt umah..hehe!!
ReplyDeleteMasa kecik-kecik suka cicah kuih bahalu sambil minum teh. Nampak gorgeous bahulu CM. Selamat Tahun Baru Cina.
ReplyDeletethank you for your wishes! Kak, your bahulu looks first class!! Very beautiful!!
ReplyDeleteWow! Banyaknya buah tangan CM buat ni. Beautiful sangat-sangat, nampak gebu.
ReplyDeleteCantiknya kuih bahulu cik mangis. Saya tidak tahu kena biarkan bahulu semalam untuk tahan lama dan tidak berkulat. thanks for this tip!
ReplyDeletesalam cik manggis .. saya nak minta izin resepi kuih bahulu ni ya nampak sedap dan cantik sangat2
ReplyDeleteNak bakar suhu berapa n berapa lama ya
ReplyDeleteNak bakar suhu berapa n berapa lama ya
ReplyDelete