Bahan-bahanya: Sumber Ros Jintan manis.
Asal.citarasawan.
A -400 ml santan Kara,
150 ml air.
1 helai daun pandan.
1/4 tsp garam.
B-225 gm tepung kacang hijau (Babas)
750 ml air.
C-350 gm gula melaka.
50 gm gula pasir.
100 ml air.
D- Tahi Minyak untuk ditabur /hiasan.
Cara-caranya:
- Masak C hingga larut dan sejukkan.
- Bancuhkan bahan B hingga sebati dan tapis.
- Satukan bahan-bahan A B dan C dan gaul hingga rata & tapis.
- Masukkan sedikit minyak kelapa kedalam periuk (2 tbsp) .Tuangkan adunan dan masak dengan api sederhana sambil sentiasa di kacau agar tidak berketul.
- Masak sehingga adunan likat dan berkilat.
- Tuangkan kedalam loyang dan ratakan.
- Apabila kuih telah sejuk taburkan dengan tahi minyak.
Jika ada sesiapa yang ingin mencuba resipi Koleh Kacang ini,Cm nasihatkan agar menggunaka gula perang untuk dapatkan warna yang lebih cantik.kali ini Cm hanya guna gula melaka jadi warna kuih nampak cair.
assalam...saya teringat abah saya bila tengok gambar kuih ni..abah saya suka sangat....huhuhu.....:-(
ReplyDeletesuka makan kuih kole kacang.....boleh la try lepas ni
ReplyDeleteDiana nak kena pergi belajar masak dengan makciklah :).
ReplyDeleteCantik betul kejadiannya tu.... lama sangat tak merasa tahi minyak!
ReplyDeletetak pernah makan kuih ini, nampak macam sedap. Ya, i have bought you two old fashioned enamel plates, could you sms me your address again..
ReplyDeletesalam akak...sedapnyer...tp tak dapat la nk buat sbb tahi minyak takde... nanti kalo balik melaka baru la dapat beli. Sana mmg ada orang jual tahi minyak ni, 1 paket rm1.00 jer..ada la dalam 250gm
ReplyDelete