Assalamualaikum dan selamat sejahtera.
Selamat pagi semua:).....Cm dah siap masak Kuih Serimuka Durian untuk minum petang nanti.Beberapa hari lepas Liza kasi 5 biji buah durian dari kampungnya.Isi durian yang sungguh cantik.Setelah di kopek isinya Cm simpan dalam peti sejuk dan hari ini Cm guna untuk buat serimuka durian yang enak sekali. Terima kasih pada Along Roz sebab Cm ambik resepi INI sebagai panduan dan "menderhaka"banyak ..ampun Along! !!hehe
Bahan-bahannya:).
Lapisan bawah.
1 cawan beras pulut-rendam2-3 jam.
1/2 cawan santan cair.
secubit garam.
2 tbsp sagu warna merah-rendam sekejap.
1 helai daun pandan.
Lapisan Atas :
2 biji telur.
100 gm gula pasir.
40 gm tepung gandum.
175 ml santan pekat.
1/4 cawan isi durian.
Sedikit pewarna kuning.
Cara-caranya:
- Satukan beras pulut,sagu ,santan,garam dan sehelai daun pandan kedalam loyang.
- Kukus hingga pulut masak.Keluarkan daun pandan dan tekan-tekan pulut hingga padat.
- Masukkan bahan-bahan lapisan atas kedalam blender dan kisar hingga sebati.
- Tuangkan keatas pulut tadi dan kukus hingga masak.
- Setelah masak buka penutup pengukus dan biarkan loyang dalam pengukus selama 10-15 minit atau sehingga wap di permukaannya kering.
- Apabila sejuk bolehlah di potong dan dihidangkan.
Salam cm...menggoda...dah tentu sedap rasanya.
ReplyDeletewow...menariknya kaler....nyum2...
ReplyDeletesalam cm....mmg Liza pun ingat nk buat serimuka durian gak, nk perabis stok durian...Liza salin resepi dulu yer...thanx
ReplyDeleteadoiiii!!!!!!!! sedapnyer!!!!!!!!!!! nmpk gaya kene laa menapak mencari durian nih..
ReplyDeletesinggah sini coz terbau2 durian ni..alahai terliur je di buatnya tngk serimuka durian CM.. sedapnyaaaaa...
ReplyDeleteAslmkum CM
ReplyDeleteSerimuka durian.....sedapnya. kaler kuning dgn merah serimuka tupun cantik....
Tak pernah pula makan serimuka durian. Kat pasar pun mesti tak de jual kan. Nanti tempah dengan CM boleh. Bestnya la durian kampung.
ReplyDeleteAssallamualaikum CM..
ReplyDeleteCantiknya kuih terutama bahagian bawah tu..