Assalamualaikum dan selamat sejahtera.
Satu menu yang sungguh sedap ala Nyonya ....ada rasa masam,pedas dan bau bunga kantan serta ,daun limau purut yang sungguh menyelerakan.Cm ambil resepi dari buku masakan Best Noodle Recipes oleh Betty Saw.
Bahan-bahannya:)
280 gm udang segar.
140 gm sotong segar-potong bulat.
280 gm taugeh
280 gm bihun-celur dengan air panas dan toskan.
140 gm udang kering-cuci dan goreng tanpa minyak hingga garing.-tumbuk bersama belacan hingga lumat.
1 tbsp belacan-goreng tanpa minyak sekejap.-tumbuk dgn udang kering.
15 biji cili masak-kisar jadi paste dan masak hingga pekat.
12 biji bawang merah-hiris nipis.
3 batang serai-mayang halus
15 biji cili api-belah dua.
1 kuntum bunga kantan-mayang halus.
6 helai daun limau purut-mayang halus.
20 helai daun selasih
4 tbsp kcang tanah-panggang dan tumbuk kasar.
Garam dan gula secukup rasa.
sedikit kicap cair.
Sedikit sos ikan
4 biji limau kasturi-perah jusnya.
Cara-caranya:)- Perap udang dan sotong dengan garam dan sedikit lada putih.
- Panaskan air dalam periuk celur bihun hingga kembang.Toskan airnya danketepikan.
- Celur tauge sekejap.Toskan.
- Celur udang dan sotong.Toskan.
- Tumbuk udang kering dan belacan hingga hancur.
- Satukan semua bahan-bahan seperti cili paste,cili api,bawang merah,udang kering yg ditumbuk bersama belacan tadi,taugeh,daun limau purut,bunga kantan,udang ,sotong dan gula serta garam.Perahkan jus limau,masukkan kicap cair dan sos ikan.Seimbangkan rasa masam,pedas dan manis.Tabur dengan kacang tumbuk.Siap untuk dihidangkan.
Komen:) Sedap.Bolehlah sekali sekala tukar selera....selamat mencuba ya...
salah satu resepi yg saya nak try sbb kawan2 ofc selalu mention kerabu meehon macam sedap je:)
ReplyDeleteSALAM KEKANDA KUSSS
ReplyDeletesama lah pula menu kita..seakannn...urap dan kerabu seangkatan...lapaq la kak..lom masak lagi ni...nyum nyum nak sikit
maaf kan ilah kak krn ada musibah dan ilah tak sempat berblog akhir2 ni
salam cm....mmg nmpk sedap sgt kerabu ni...lain dr yg lain...
ReplyDeleteKeluar air liur tak tertelan. Mesti bau harum dengan adanya bunga kantan tu.
ReplyDeletesalam kak, kte dh lame cari resepi ni...tp yg pnah kte mkn kerabu soohoon..sedap..kte copy resepi ye kak =D
ReplyDeletei'm salivating now, kak! i need to bookmark this recipe, harap satu hari dapat cuba resepi ini!
ReplyDeletesedapnya kerabu tapi yg ni lum pernah buat lagi.menarik yer:)
ReplyDeleteTEngok pun dah tau sedap...belum lagi rasa tu,,mesti pengsan...tapi kita sangat teruja tengok ayam sumbat gumuk tu...tapi macam remah ajer buatnya ek
ReplyDeletehai.. kacang atas mi hun sebijik-sebijik tu, menggoda betullah... tengok menu hari ni dah tau sodap ni.. eh, jgn lupa singgah blog che mid ya, ada entri wajib baca..
ReplyDeleteAslmkm Kak..
ReplyDeleteSedap ni...Hadoiii buat lapaq perut ja ni...
Lepas tengok terus mengidam nak makan kerabu beehoon. Baru teringat dah lama tak makan kerabu beehoon ala nyonya.
ReplyDeletenice blog!
ReplyDeleteSelamat tahun baru CM. Lama saya tak mengunjung, wah dapat makan mihun rupanya :)
ReplyDelete