LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Friday, June 3, 2011

Daging Masak Kandar


Assalamualaikum dan selamat sejahtera.


Dulu dah pernah masak daging kandar ni dan semuanya suka.Suami Cm makan bertambah-tambah siap tanya apakah bahan-bahan untuk masak Daging Kandar ni hehe...mana pernah tanya sebelum ni jadi tipu-tipu Cm cakap lah bahan-bahannya ...jawabnya..ooo...ooo...Sekarang dah  tahu ke ?....hmmm tak..:)
Cm nak minta izin ambik resepi dari dapur Nieza nuuun jauh kat Helsinki Finland.Minta dihalalkan ya Nieza hari ni tak larat nak tulis resepi jadi Cm C&P dari dapur Nieza..makasih yang:).Asalnya mutton masak kandar tetapi Cm tukar ke daging lembu:)Sedap sekali:...

Source: Nurniezza.blogspot.com
Bahan-bahan
1/2 kg tulang rusuk kambing(Cm guna 1 kg daging lembu)
15 biji cili kering dimesin atau boleh juga gunakan serbuk cili
2 labu bawang merah besar dimesin
1 labu bawang merah besar dipotong halus
3 ulas bawang putih dimesin
1 inci halia dimesin
1 s/kjintan manis dimesin
1 s/k jintan putih dimesin
3 kuntum bunga lawang
2 inci kulit kayu manis
1/2 cawan kicap pekat
1 s/k gula merah
2 s/b kerisik
3 keping asam keping 
3 s/b rempah kari daging
2 s/b sos tomato
3 s/b sos cili
2 s/b sos tiram
2 s/b plain yogurt
2 biji ubi kentang dipotong 4
1 biji buah tomato dipotong 4
1 kiub daging
garam secukup rasa
Minyak masak..saya campurkan dengan  mentega sikit

1. Panaskan minyak dan tumiskan bunga lawang dan kulit kayu manis serta bawang merah dan semua bahan yang dimesin tadi.....masukkan rempah dan cili merah yg dimesin halus...dan masakkan hingga masak dan pecah minyak.
2. Masukkan daging kambing  dan biarkan sehingga daging empuk. Jika kuah kering tambahkan air.
3. Bila sudah lembut masukkan ubi kentang dan masak lagi sehingga ubi lembut dan masukkan kicap, kerisik, sos tiram,sos tomato,sos cili dan plain yogurt.
4. Masukkan lebihan bawang yg diblender dan hirisan bawang besar tadi untuk pekatkan kuah....dan masakkan sehingga pekat dan naik minyak.Masukkan kiub daging dan  perisakan garamnya.
6. Masukkan buat tomato yg dipotong tadi dan tutupkan api...siap dihidang.

11 comments:

  1. Assalam CM, yer silakan...sama-sama kita berkongsi dan terima kasih sudi mencuba resepi ni yer....makan ngan roti pun sodap tu. Lepas ni agaknya suami CM sure tak cari kedai mamak nasi kandar lah coz boleh order kat rumah jer..hehe

    p/s: boleh jer tukatkan mutton tu kepada daging lembu ataupun ayam...:)

    ReplyDelete
  2. As Salam akak.. bestnyer daging kandar tu.. nk ke Penang jauh, nk ke Kayu Nasi Kandar- malas..tengah KL- jem... so bolehlah masak sendiri... masuk list dulu.. TQ

    ReplyDelete
  3. Buat ayam pun boleh gak kan?
    Tak gemuk ke ko makan sedap2 ni cm.

    ReplyDelete
  4. Assalam cik mannggis,
    memang best daging kandar ..recipe nieza ni belum cubalah tapi rasa2nya mesti sedap sebab yg kita dah cuba recipe kak asma..bolehlah lain kali cuba yang ni pulak ..

    ReplyDelete
  5. oops minta izin nak link kan keblog kita ya..

    ReplyDelete
  6. nieza..terima kasih banyak banyak.Memang sedap.anak-anak cakap macam kat kedai mamak tu ...adik Lelaki Cm tanya samada Cm yang kandar atau Pelita yang kandar hehe.

    ReplyDelete
  7. cendana Ksih..salam Norma..ya petang tadi jem teruk kat kl..mask sendiri puas makannya.Dijamin bersih:)

    ReplyDelete
  8. KakPah..ayam pun boleh...haha takut Cm nak jawab soalan kakPah yang kedua ni:)esok kena diet ni..tetiba insaf:)

    ReplyDelete
  9. Ayu..salam ayu..cubalah resipi Nieza ni pulak.insyallah sedap...

    Silakan..silakan:)

    ReplyDelete
  10. Congrats! You will enjoy using your new KA mixer. This dish must have more rice, Yum!

    ReplyDelete
  11. Diana ni kalau tengok bahan banyak mulalah mata terkebil-kebil. Tapi sebab teringin dan nampak sedap sangat, suatu hari yang tenang rasa nak mencuba :).

    ReplyDelete