Bahan-bahannya:
Secekak pucuk mengkudu.
5 ulas bawang merah.
2 tbsp ikan bilis-cuci bersih dan toskan airnya.
1 cawan kelapa parut.
4 biji cili api atau 3 biji cili masak-terpulang pada selera masing-masing.Jika suka pedas tambahkan cilinya.
Garam secukup rasa.
Sedikit gula.
1/2 biji Perahan jus limau nipis
3 helai daun limau purut.
Cara-caranya:
- Daun mengkudu dimayang halus dan direbus hingga masak kemudian toskan airnya.
- Tumbuk bawang merah,cili padi atau cili masak hingga lumat.Masukkan garam dan gula.
- Kemudian tumbuk kelapa goreng jangan lumat hanya sekadar pecah-pecahkan je...ketepikan.
- Ikan bilis ditumbuk kasar...ketepikan.
- Daun limau purut di mayang halus.
- Gaulkan semua bahan-bahan diatas hingga rata dan rasa garam.gula dan masamnya agar seimbang.Siap untuk dihidangkan dengan nasi panas & berlaukkan ikan goreng:)
kak CM.. pucuk mengkudu tu camner rupa dia?? jus mengkudu pernah dgr laa.. hihi.. tun suka mkn kerabu, tp x penah buat (kecuali nasi kerabu.. hihi)
ReplyDeletepucuk mengkudu tu pahit tak CM, kalau pucuk paku mas memang suka.....he..he..
ReplyDeletesalam rindu cm...lama tak singgah sini..tak pernah mkn lagi kerabu ni..mengkudu tu pun tak pernah mkn gak..tapi pernah dgr..haha jakun pulak..
ReplyDeletesalam makcik,
ReplyDeleteAlhamdulilah dapat tahu makcik sihat hari ini melalui sms,
Salam CM cayang. Ni fevret Along tau tp kat Miri ni takda pokok dia, nak minta dgn neighbour malu lak...
ReplyDeleteWah cikmanggis, tima kasih kongsi resipi ni pasal kat rumah memang ade sebatang pokok mengkudu.Asyik cicah sambal belacan je, jemu jugak kan..Tak sabar nak mencube resipi ni!
ReplyDeleteMmmmmmmmm tiene buena pinta!
ReplyDeleteUn saludo desde Almería (España)
salam kak cm cyg..
ReplyDeleteilah tanam mengkudu dlm pasu..mengkudu besar
arwah nenek ilah kat kedah dulu selalau buat masak lemak putih dgn udang basah..sedapppp...
celur buat ulam cicah air asam..fuhh mmg sedap..kelat2 lemak..itu yg namanya mengkudu besar.. kalu mengkudu kampung tu mmg macam jadam heheh...
sapa2 nak tengok gambar dlm blog ilah ada cuba cari dlm laman web pun ada..
alas tunku org beranak pun ya..
aduh..akak buat Sally tak sabar2 nak balik kelate ni..kerabu pucuk mengkudu ni fvrt Sally ni, emm tetiba rasa nak makan kerabu buah beko la..tak dapat buah oucuk beko pun jdlah..kecur liur
ReplyDeleteKak CM,
ReplyDeletetak pernah lak makn kerabu camgini..selalu guna pucuk ubi ajer,maklum laa jowo,nak kena cari pucuk mengkudu,,try buat.kalau jawa lak bubuh cekur sikit perghhh wangi ajerr bau dierrr
Sayan ni kalau herba-herba malaysia tak berapa kenal lagi;-). Dok sibuk nak tanam yg mat salleh punya lak musim luruh ni. Terima kasih resepi peria. Tak de idea nak buat apa sebab rezeki peria tahun ni syukur banyak.
ReplyDeleteAssalamualaikum Cik Manggis...Kak Lin dtg nak tumpang makan..boleh tak?
ReplyDeletebau mcm buah mengkudu ke kak pucuk dia ni...x pnh mkn lg..tgk buah je dah lari..teruk betul! :)))))
ReplyDeleteMengkudu? Cengkudu? he he he...tak pernah rasa pun...lama tak singgah...sangat sibuk
ReplyDeleteTun telani......salam tun.Alamak camana nak terangkan daun mengkudu ni ya..insyallah nnt Cm letak gambarnya ya:)Kerabu daun mengkudu ni agak pahit tapi sesiapa yg suka peria boleh lah makan kerabu ni.
ReplyDeleteMas...Jika tak suka pahit tentu tak boleh makan kerabu mengkudu ni.tapi..pahit tu penawar kan?
Nieza..hehe jenerasi muda mmg tak kenal daun mengkudu ni.kami yang veteran ni dah biasa ..masak lemak pun sedap.
Cikgu Zam..hehe terima kasih sb bertanya khabar tentang makcik ya.
Along Roz..jangan malu..minta je.kat keliling rumah Cm mmg banyak ditanam sebagai pokok hiasan.
p3chandan..cuba lah kelainan sikit p3chandan.Atau pun masak lemak pun sedap jugak.
ReplyDeleteTrini Atea..Gracias:)
Sally..kt kelate mmg sohor kerabu ni..eh kerabu beko?sedak tu...
ilahjy..sedap jugak masak lemak camtu..btol tu orang dulu-dulu mmg buat alas tungku..baunya wangi.
kakAsma..jika kerabu bubuh cekur mmg naik baunya tapi anak anak pulak tak suka.
Malay Kadazan girl...tak pe bila balik msia nnt tanam herba melayu pulak.hehe suka lihat gambar ilhan minum jus peria..sayanggg ilhan:)
ReplyDeleteLinRosly..jemput makan Lin hehe
Deliah deli..buah dia mmg busuk bila masak.Anak-anak bising bila tayar kereta mereka tergelek buah mengkudu masak.daunnya tak bau apa apa bila mentah tapi bila masak bau seakan akan maung sikit.
Geraugebang..hehe..sibuk ya ..lama dapur gerau tak berasap:)..habis sibuk masak la balik ya...
Sedap.bubuh santan pekat dn ikan bakar. Gaul. Memang sedap
ReplyDeleteSedap.bubuh santan pekat dn ikan bakar. Gaul. Memang sedap
ReplyDeleteKlau xrebus lg berkhasiat Dan sedap bila wat kerabu
ReplyDelete