LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Thursday, March 31, 2011

Black Bottom Banana Cake.


Assalamualaikum dan selamat sejahtera.Alhamdulillah akhirnya dapat makan kek pisang setelah percubaan semalam gagal.Sebenarnya semalam Cm buat kek pisang yang marble tu tapi entah kenapa la gagal.Kek pisang jadi bingka.Agaknya tersalah sukat bahan-bahannya.Kawan-kawan cyber yang lain dapat hasilkan banana kek yang sungguh cantik dengan resepi yang sama.Tentunya Cm yang silap.

Jadi tadi Cm ke dapur Along Roz dan ambik resepi Black Bottom Banana Cake.Terima kasih sebab anak-anak suka..katanya.."Ini barulah Kek pisang..semalam tu bingka"hehe...terima kasih Along:)


Bahan-bahannya:
1 cawan gula halus.
1  1/2 cawan tepung gandum.
1 1/2 cawan pisang lenyek.
1/2 cawan butter
1 biji telur.
1/2 tsp garam.
1 tsp baking powder.
1 tsp Soda bicarbonat
1 tsp esen vanilla.
1/3 cawan serbuk koko.


Cara-caranya:

  • Putar butter dan gula hingga kembang
  • Masukkan telur dan putar lagi hingga gebu
  • Masukkan pisang lenyek dan putar agar pisang sebati dengan bahan-bahan tadi .Masukkan esen vanila
  • Kemudian masukkan tepung gandum jangan lupa ayak tepung bersama baking powder dan soda bikarbonat dulu ya.Kemudian kaup balikkan hingga rata dan sebati.
  • Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.Satu adunan dibiarkan warna asal dan satu lagi dicampur dengan serbuk koko.
  • Guna loyang yang sesuai.tuangkan adunan koko dan ratakan.Kemudian tuangkan adunan yang satu lagi diatasnya.Bakar hingga masak.:)

17 comments:

  1. sedap ye cm kek ni...ada dlm list tapi tak etrbuat lagi... nak hidu bau pun jadi ler cm.ehehe

    ReplyDelete
  2. memang sedap CBBS ni...terasa jer lagi kesedapan masa mkn tu..masa buat dulu abis setgh loyang tu saya kerjakan...hehe

    ReplyDelete
  3. cm..meh sepotong...
    dah terliur mas tengok...

    ReplyDelete
  4. Aslmkm. Wah, boleh kasi pingat ler kat CM.... cepat, cekap & cedap...hehehe. Tak sampai sehari dah jadi kek dia...meh kita dua2 nyum2... sape2 tingin cepat buat sendiri kan CM...hehehe.

    ReplyDelete
  5. sedapnya tgk kek CM niii...:)

    ReplyDelete
  6. Wow CM, the cake looks so addictive and beautiful. I like the layering alot. Bookmarked this for later use. Thank you for sharing.
    Kristy

    ReplyDelete
  7. salam makcik,
    Emmm klu lintas lalu melalang ke serdang, bekalkan kek ni pada saya ckit ye hahhaha (",)

    ReplyDelete
  8. ada pisang semestinya bestttt!! hehe...

    ReplyDelete
  9. cm..bpe lme nk bakar & bape suhunye??

    ReplyDelete
  10. Lama tak makan kek pisang. Sini pisang sekilo RM30. Anak-beranak lama dah puasa pisang.

    ReplyDelete
  11. salam izah..puas hati dengan kek pisang ni.Terima kasih pada Along Roz.Jika nak bau rasanya masa Cm tulis ni kek dan licin:)sori ya

    NoorMasri..yum yum

    Sonia..yummy:)

    Nieza..Nieza dah buat kan..mmg sedap dan gebu:)

    Mas..sori la Mas..dah habis:)

    Along Roz..hehe terima kasih Along..Cm tembat resepi kat dapur Along dan berlari balik rumah terus buat kek pisang yg enak ni:)

    ReplyDelete
  12. Sofea..Terima kasih.

    my Little Space..Terima kasih.jangan lupa buat ya:)sedap tau!

    Zam..hehe nanti makcik hantar ya:)

    Madiha..hehe Cm pun peminat pisang jugak

    Cik Aiman.. Masak 170 darjah celcius selama lebih kurang 30 minit.atau sehingga masak.

    Malay Kadazan girl..Oo mahalnya.kat Putrajaya semalam Cm beli 2.50 rm per kg tapi bergantung pada jenis pisang.Pisang emas kat sini 4 rm per kg.Nanti balik Msia boleh lah makan pisang sepuas puasnya ya:)

    ReplyDelete
  13. salam makcik..
    ape khabar?
    ada lagi tak kek pisang yummy nie?
    achik nak sikit..baby pon nak..hehe

    ReplyDelete
  14. salam achik..lamanya tak dengar berita.Baby sihat?kenapa makcik tak dapat masuk blog Achik?

    ReplyDelete
  15. alhamdulillah..baby sihat..cuba makcik klik sini k..
    http://achikskitchen.blogspot.com/

    ReplyDelete