LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Thursday, January 13, 2011

Homemade Susu Pekat Manis.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.Petang tadi teringin sangat nak minum nescafe tarik dengan susu pekat manis  tapi susu pekat manis pulak dah habis.Anak -anak tak suka susu pekat manis jadi Cm jarang beli atau simpan stok  kat dapur. .Dalam peti ais  ada beberapa botol susu segar. Rasanya tak sempat nak habiskan kerana kami hanya bertiga. Tarikh luputnya  dah dekat  jadi kena lakukan sesuatu ni.....
Beberapa hari yang lepas semasa masuk kat blog incredible recipes  terjumpa dengan resepi Susu Pekat manis jadi Cm pun cuba try test hehe.Alhamdulillah berjaya dapatkan 3/4 mangkuk ramekin ni.Ya pastinya lebih sihat sebab tiada bahan  pengawet.Bahan-bahannya hanyalah susu segar dan gula.Hmm senang sungguh:) tapi kosnya  lebih mahal jika dibandingkan dengan  susu pekat manis yang dijual di  kedai .

Bahan-bahannya:
500 ml susu segar
100 ml gula
(Sukatan gula adalah 1/5 daripada sukatan susu segar)
cara-caranya:
  • Masukkan bancuhan susu dan gula kedalam periuk.
  • Masak dengan api yang perlahan hingga sukatan susu menjadi separuh dari sukatan asal.
  • Kemudian sejukkan dalam bekas yang sesuai.
  • Berhati hati jangan guna api yang besar sebab ianya cepat hangus.

10 comments:

  1. salam makcik, sehat ke?
    wah, susu kental manis bisa jg ya dbuat sendiri?
    hmmm... memang lebih sehat tanpa bahan pengawet. hehehe
    good idea :)

    ReplyDelete
  2. Salam Cik Manggis... Susu Pekat Manis Buatan Sendiri... Nampak Mcm Susu Pekat Manis Original!

    ReplyDelete
  3. salam CM, wah rajinnya akak...pas ni leh buat bisnes jual susu pekat manis la....memang sama mcm kat kedai dh tu...:)

    ReplyDelete
  4. a ah..nampak mcm original..apa yg bezanya cm dari tin?

    ReplyDelete
  5. bagus2...wat susu pekat manis sendiri...ada beza tak rasanya antara homemade ngan yg dibeli....

    ReplyDelete
  6. Lagi bagus buat sendiri tapi kat rumah guna creamer.

    ReplyDelete
  7. wowww terernyer opah wat susu pekat sendrik! nnti leh order spoloh tin! hihihi

    ReplyDelete
  8. Bagusnya idea ni CM tak tahu pula mudah nak dibuat. Bolehlah cuba buat sendiri lain kali.

    ReplyDelete
  9. Wow home made condensed milk...yumm ;)

    ReplyDelete
  10. salam kak nah.. t.kasih atas perkongsian ini.. ilah nak cuba try test tengokkk..hehehe tengok tu jgn lupa ..ahakss..

    ReplyDelete