Terima kasih pada Along roz kerana Cm ambil resepi dari blog beliau. Untuk rujukan sila klik DISINI ,Terima kasih juga pada Wendy:).
Tapi...biasa lah Cm ni tak akan putus asa.Insyallah akan buat lagi tapi kena tunggu musim panas la...
Warna merah perasa strawberi
Warna hijau perasa pandan.
Putih perasa ros
Kuning perasa pisang
Bahan-bahannya:)
50 gm agar agar strips.
400 gm gula batu.
1 cawan gula pasir.
8 cawan air.
Pewarna kuning,hijau dan merah.
Perasa ros,pisang,pandan dan strawberi.
Gula batu.
Cara-caranya:
- Masak agar-agar dengan 8 cawan air hingga agar agar hamcur dan sebati.
- Kemudian masukkan 2 jenis gula dan masak lagi hingga gula hancur.
- Tapiskan dan bahagikan kepada 4 bahagian.Warnakan dengan pewarna kuning,hijau,merah dan biarkan satu bahagian dengan warna asal.
- Biarkan agar agar beku dan keras didalam bekas yang sesuai.
- Potong mengikut selera masing masing dengan menggunakan pemotong agar agar.
- Aturkan atas dulang yang sesuai dan masukkan kedalam ketuhar dengan kepanasan 50 C selama 30 minit .
- Jemur di panas matahari sehingga agar agar keras dan keluar hablur hablur gula.Simpan dalam bekas yang kedap udara.
wahhhhh..banyaknya candy agar2....
ReplyDeletewarna warni...cantiknya....
ala mas..tak kering sangat la sb hari hari ujan..sedih btol:(
ReplyDeleteassalamualaikum cm..sy suka agar2 kering mcm ni..ms kecil2 dulu puas jg sy mbelek sbb pelik mcmana kejadiannya..rupa2nyer perlu dijemur :)) ala cian cm sbb cuaca x mgizinkan..agak2 ada x cara lain nk bt agar2 ni esp musim2 hujan mcm ni eh..
ReplyDeleteMasa kecik2 dulu selalu tolong mak buat agar ni sebelum raya, tiap2 raya mesti ade agar2 ni.Nasib baik tak dapat kencing manis!
ReplyDeleteSalam CM,
ReplyDeleteWow menariknya tngk agar2 candy ni...kalerpul betul...mmng skrng musim ujan jelah...kalau satu hari panas terik pun jadilah...dpt jemur agar2 tu kan...CM dtng umah ambil bunga ya, special for you..tq..
Salam Kak CM,
ReplyDeleteingat sangat masa kekecik dulu tolong p jemur agar2 ni.. Sedap kan.. Saya suka sangat.
Salam CikManggis
ReplyDeleteEmm..teringat zaman dolu2..mak selalu buat agar2 candy ni..eemmmm masih tak lapuk di zaman,,:)
kak nah cucur nasik tu tak de beza ngan cucur gandum kak,boleh jimat sikit tpg gamnumnya tu
ReplyDeleteSalam kak cm,
ReplyDeleteteringat nenek saya suka buat ni masa dulu2.. mmg best!!
Bila sudah kering, agar-agar ini dibalut dengan kertas plasic berwarna semacam gula-gula! Macam mana nak kering, setiap pagi, cuaca redup sahaja, baju yang dijemur pun tak kering, nak basuh bedsheet, kain langsir lagi....! Geramnya..!
ReplyDeletesalam makcik,
ReplyDeletewaduh ada candy dari agar2 ya?
baru tau nih..
salam singgah.. wah cantik n colorful. dulangnya pun cantik.. sume cantik2 lah ;)
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletememang sedap di makan
bila blogging nih..apakan
daya nak kurangkan gula
dalam pemakanan kini..he he
as salam CM, wah bestnyer nengok agar-agar kering ni...teringat arwah tok saya suka buat ni bila nk raya memang wajib ada agar-agar ni...cucunya pandai mkn jer...hehe btw memang menarik akak buat tu harap-harap dapat kering dgn eloklah nanti.
ReplyDeletesalam cm..wah menjadi nampak agar2 kering tu..ni kan speciality oghe kelantan...tapi makcik tak reti buat..makan je reti..hehe..cantik wana warni..meriah sekali..
ReplyDeleteAssalamualaikum,Kak Cm.Salam perkenanalan,baru join ur blog.Bestnyer dapat makan colorfull jelly tu musim2 raya dan musim2 ujan ni.
ReplyDeleteEmmm...kalau buat musim summer lagi cepat kering jelly tu kan he he
Masa arwah mak saya ada dulu setiap hari raya mesti ada jelly ni, budak2 suka sebab warna warni.
ReplyDeletekakk... dulang wat jemur tuh lawo la kak... pinjam sat tp nak jemur apa yerk??! matahari jarang2 nampak! kekekekeke... kakk..raya taun depan order yer! hihihi
ReplyDeletewaaah,dah lama tak makan agar2 candy ni..nanti nak kopipes resepinya ya cm..maceh..
ReplyDeleteya la betul kata hana,dulang tu cantek la..pinjam sat boleh?
ziarah petang,bestnye..dah lama tak makan..nanti leh cuba..akak jom tukar2 link..Fie dah lama linkkan blog akak..akak bila lg..
ReplyDeleteDeliah's Deli..wsalam.Misi Cm kali ini gagal sebab sejak buat agar-agar kering beberapa hari yang lepas hingga kesaat ini tiap tiap hari hujan.Candy pun dah nak habis:)Kena tunggu cuaca btol2 panas.
ReplyDeletep3chandan..insyallah tak kena kencing manis jika makan sedikit je..buat hilang terliur je
Yatie..hehe anak anak suka jika warna warni yang beraneka ni.Terima kasih sudi bg bunga pada Cm..nanti Cm pi punggah dengan motorbike ya..
Yan..makanan orang dulu dulu
ibh..ya memang orang dulu dulu suka buat ni bila hari raya:)
Chik Mimi..terima kasih mimi.Insyallah nanti nak cuba buat la..rata rata orang buat cucur nasi.mesti special ni:)
ReplyDeleteNurol Mas Hana...sayang nenek hehe
Kitchen Flavours...oo bagus idea tu..pasti menarik tapi nampak gayanya misi Cm kali ini gagal.Hujan tak henti henti dah seminggu.Mungkin lain kali kena buat lagi:(
Deetha..boleh cuba ..sila cuba hehe
nur easy..hehe terima kasih nur
Zulkbo..hehe jangan makan banyak..sikit je tau:)
Nieza..wsalm..mmg orang orang tua dulu sangat mahir buat benda ni:)alamak mmg tak kering la...hujan ..hujan..
kakyam..salam kakyam..mmg orang kelantan sangat mahir buat benda ni.Lihat lah atas pasar Siti Khatijah tu..banyaknya:)
ReplyDeleteZla..wslm..selamat berkenalan.Nama penuh apa?asal dari mana?La tadi kita pinjam galah Za untuk kait kelapa hehe.
Zaitun..salam zai..kuih ni mengingatkan kita pada orang orang lama...
Hana..alamak Hana..hari hari hujan..gagal gagal..eh nak pinjam dulang ke?...
Anymz..silakan..silakan...nak pinjam ?boleh boleh:)
adiewiyah..terima kasih.Insyallah nanti Cm link kan:)
suka sangat ngn agar2 nih...
ReplyDeletefavorite suami & anak2 ni.. boleh niaga pasar ramdhan nanti
ReplyDelete