Tengahari tadi Cm masak Tumis Daun Keledek dengan udang kering.Ini merupakan sayur kegemaran Pak encik.Orang cina memang suka daun keledek dimasak cara begini tapi orang melayu pula suka masak lemak daun keledek dengan ubi keledek.Apa cara sekali pun kami sekeluarga memang suka sayur daun keledek ni....licin tak berbaki:)....hehehe...berapa banyak keledek daa....
Bahan-bahannya:
3 ikat daun keledek.
3 tbsp udang kering.
10 ulas bawang putih(bawang putih saiz yg agak kecil)
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit lada sulah
Garam dan gula secukup rasa.
Cara-caranya:
- Bersihkan daun keledek dan asingkan daun dari batang nya.
- Kemudian kupas buang kulit luar dahan keledek seperti gambar diatas dan potong mengikut selera masing masing
- Tumbuk bawang putih dan udang kering kasar -kasar
- Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan udang kering tumbuk tadi hingga wangi.
- Masukkan bahagian batang/dahan dahulu dan kacau hingga rata dan lembut.
- Kemudian baru masukkan daun keledek,balik-balikkan.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.Lepastu masukkan lada sulah.
- Jika terlalu kering boleh masukkan sedikit air.Siap:)
wah menarik menu cm ni...saya lum pernah mkn lagi mcm tu...tapi sedap tu kalau mkn nasi panas2 kan..:)
ReplyDeleteWah seronoknya tengok resepi ni sebab sekarang banyak daun keledek dekat kawasan rumah. Hari ni sedih sikit panas melampau banyak daun tanaman sun-burned habis hangus terbakar.Bestlah sekarang ramai kat rumah tak sunyi sangat makan pun berselera.
ReplyDeleteassalamualaikum cm..lama x mkn..dulu keliling rumah bnyk daun keledek..sy blh masuk geng cm..nak2 klu msk x pedas2 ni mmg fav :p~
ReplyDeletesalam CM..sedapnye npk tumis daun keledek tu..mmg CM pandai mempelbagaikan masakan..kdg2 kita x terfikir pun..cantik lah aga2 kering tu..kita suka..tp malas nk membuat sbb agak leceh gak kan bila bab nk menjemur...tu yg x sanggup tu
ReplyDeletesalam kak cm cyg..ampuni adikmu ini terlupa masukkan soda dan baking powder dlm bahan roti tu harap2 kak belum buat lagi..bangun 1.30 am ni buat edit.. lalai tol ilah ni kak..
ReplyDeleteilah selalu masak daun ni taruh cili sikit padi dan merah...guna ikan bilis tapi mmg sedap saun ni pas tu tentutttt byk buang hanginnn hhehee
mas selalu makan yang dimasak lemak putih...nnti boleh try masak tumis lak...he..he...nampak sedapp tu..
ReplyDeleteWe use this greens in Indian cooking too, I am excited to see this recipe. Even tho' I can't understand the language...I think, I will try this recipe...the ingredients pictures are very helpful. Thank you:)
ReplyDeleteBelum pernah masak tapi dulu masa kat kampung selalu makan.
ReplyDeletesalam CM...
ReplyDeletebila tengok CM tayang sayur daun keledek ni.. terus kenangan lama saya terungkai kembali. kenangan yg agak kelakor jugakla sebenarnya... masa tu saya belum lagi aktif memasak.. maklum.. masih anak dara.. baru habis sekolah.. masa tu tinggal dengan makcik kat PJ ni sambil sambung belajar. ada satu hari cuti tu teringin nak buat pecal.. pegi pasar sendiri pi cari bahan2. ada satu jenis sayur lagi yg saya belum jumpa iaitu kangkong kampong/parit tu.. pusing punya pusing tak jumpa2 gak.. kangkong batas memang byklah.. last2.. ternampak kat satu gerai cina dedaun yg seakan2 kangkong.. punyalah disebabkan jarang2 memasak.. daun kangkong dengan daun keledek pun sy boleh lupa mcmana rupanya.. sy pun belilah tanpa tanya tuan kedai.. bila blk rumah.. makcik kata ni pucuk keledek.. bukan kangkong.. kahkahkahkah... memang kelakar sungguh rasanya... tersalah beli rupanya...
Salam akak.. saya x pernah makan sayur pucuk keledek.. sedap? mmm teringin..bab2 sayurni suker...
ReplyDeleteinilah sayur mak yg sgt dirindui.... best btol dpt mkn sayur daun keledek dr kebun sendri... cedapnyer kakkk....
ReplyDeletepernah tgk kat paar but x pernah beli..apatah lagi mkn..kena cuba niii...tq CM ;)
ReplyDeleteDaun keledek is my most favourite vege.I suka goreng cili belacan.Makan pulak dengan bubur putih.Ish, mengidam pulak now...hujung minggu ni I nak pergi cari kat farmer's market la.
ReplyDeleteOooh...saya suka daun keledek terutamany petik dari kebun and terus ke dalam periuk :D. Goreng best lah. Kawan saya ajar saya goreng dengan 'salty fermented tofu cubes'.....sedap betul. Makcik boleh cuba. Sayang sini tak dapat daun keledek ini....tanam pun tak dapat...haiyah. Hope you have a wonderful day. MaryMoh@http://www.keeplearningkeepsmiling.com
ReplyDeletecikmanggis cayang..waduh lama x bertandang kesini..alhamdulillah majlis pertunangan anak cm pun dh selesai ngan jayanye! alaa cikmanggis..jeli kaler2 tu berjaya kering ke x?? kalu ada lagi pos ler sealang kt kita..hehe! kita suker tau jeli kering tuh..dolu2 mak sedara kt mersing selalu wat..sedap mengunyah kan!
ReplyDeletesalam cm..tenguk daun keledek tu terus je lapar..yalah kalu masak tumis tu mesti lagi sedap..kalau rebus cicah budu pun sedap ni kan pula masak macam tu.
ReplyDeletekita tak pernah rasa...dia macam berlendir sikit tak?
ReplyDeleteSalam CM
ReplyDeleteWah sedapnyerrrr..
Naz suka sgt lauk pauk mcm nie..Sayuran ubi nie mmg kegemaran..Mintak sikit boleh.. Lagi syok kalau ada sambal belacan..
salam cik manggis
ReplyDeletealhamdulillah..Chemp & baby sihat.CM sihat ker?sedapnya pucuk ubi keledek tuh..tp kalau sesape ader angin makan tuh...alamat..x tido lah..hihiihihihi...
Tak pernah lagi makan masakan daun keledek ni. Lain kali nak cuba jugak la cikmanggis..
ReplyDelete