LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Tuesday, January 18, 2011

Bingka Ubi kayu Cheese.

Salam dan selamat sejahtera.Sebelum  masuk selimut(cuaca sejuk ni) Cm nak letak n3 Bingka ubi yang berdarjat tinggi ni hehe..pinjam kata kata Gerau:).Bingka Ubi kayu ala ala barat .Pertama kali cm jumpa resepi Bingka ubi kayu yang ada cheese.Satu kelainana.
Pertamanya Cm nak kalongkan penghargaan dan jutaan terima kasih pada Along Ros kerana sudi berkongsi resepi yang sungguh enak ini.Alhamdulillah Pak Encik  kita suka sangat makan bingka ni terutama bahagian yang garing tu..sedapp!!!Cm nak minta izin dari Along Roz nak C&;P resepinya ya.Oh ya sebelum tu Cm nak gantungkan award yang Along kasi kat cm ni..makasih ya:)

Canggihnya boleh bergerak gerak tu :)
 Yang ni award dari ilahjy..terima kasih ilah tapi awat yang ni dok diam je hehe


By: Roz@HomeKreation
Source: Friend
Makes 8" sq
INGREDIENTS:
250g Cream Cheese
250g Sugar
2 Eggs
800g Fresh Grated Tapioca - let it drip off in strainer 
400ml Coconut Milk
Yellow Coloring

METHOD:
1.Beat cream cheese & sugar until smooth.
Add in egg one by one while beating.
Add in tapioca & coconut milk.

2. Bake at 170C for 1hr 30min until cooked.
Cool completely at room temperature before slicing.

17 comments:

  1. salam CM, sedapnya tgk bingka ni...tak pernah lagi buat bubuh cheese ni nanti boleh cuba ni...:)

    ReplyDelete
  2. Waaah dah jadi pun, laju jer CM ni ya. Pak Encik CM tu sama ler dgn Pak Encik Along tu, suka betul kuih ni. Along nak tumpang seketoi dua, yg garing tu best...hehe.

    ReplyDelete
  3. hehehe kelakaukan kak ..tu la ilah dah kata dlm n3 tu award ni mati tak gerak..rupanya bila baca dlm n3 hasue baru ilah tau caranya..nsbb hasue pun jadi mcm ilah..tapi dia tak segan beetanya dgn kak nor cara hidupkannya..hikhikhikhik..
    layan laa yg mana 1 dua2 pun bagus kan along roz...
    kak cantek laa bingka ni nampak halus mulusss ..muahhh sedapnyaaa...

    ReplyDelete
  4. tak pernah lgi mkn bingka ubi ada cheese...gerenti sedapp bangat ni....

    ReplyDelete
  5. opahhh... dtg naik beskal nih fenatt..jauhnyer umah opahhhh... kekekekeke... mana nak cabut ubii... uwaaaaa...

    ReplyDelete
  6. Salam Cik Manggis....

    Bingka ubi kayu cheese...belum pernah makan ni...datang sini nak tapau!

    ReplyDelete
  7. Peminat tegar bingka ubi kayu tapi bab cheese tu kurang sikit.

    ReplyDelete
  8. Kak CM,

    lain dari yg lain ni bingka..kelas atasan gitew, ada cheese.....kehkehkeh..

    ReplyDelete
  9. alamak..bestnya..pepulak ada cheese tu..nak jugaaaakkkk

    ReplyDelete
  10. Sedapnya. Saya tak pernah makan bingka ubi kayu dengan cheese. Sangat special! Kuih binga ubi kayu memang kegemaran saya Nak cuba satu hari nanti. Thank you...

    ReplyDelete
  11. salam makcik,
    ape khabar? harapnye sihat selalu lah ye, lama tak dengar khbar berita...hehhehe.
    Syiibukk syikittt before.

    ReplyDelete
  12. salam ziarah..
    wah berbunga-bunga hati cm nak dapat cucu, nak dapat menantu lagi dan anak dan menantu kerja kat malaysia.

    lepas ni lagi rajinlah cm masak memasak nak bagi semua merasa hasil tangan cm.

    ReplyDelete
  13. salam cm...rajin betul cm..tgk kat dapur along hr tu..mmg menarik..*suka posting tntang susu pekat tu :)

    ReplyDelete
  14. Nieza..salam nieza:)Cm pun pertama kali buat bingka camni. sungguh halus .Rasanya agak "moden" hehe

    Along Roz..terima kakasih Along(anak Cm yg sulung kami panggil along gak hehe)lagi garing lagi sedap.Tapi sori lah ya..hari yang sama kami makan anak beranak hingga licin sampai keruk keruk dulang:)

    ilahjy..hehe tak apa satu idup satu beradu gitu .Mmg halus bingka ni.

    Mas..cuba lah kita adakan fenomina bingka cheese along ros ahakkss

    Hana..eh ehe bahayo tu darwis naik gerek kaki pun tak berapa sampai hehe.Nak gali ubi ya..hmm nak gali ubi...nak gali ubi...

    LinRosli..alamak dah abih:)cm pun 1st time makan.

    ReplyDelete
  15. Zaitun..oh ya btol tu zai ada setengah orang lebih suka bingka ori

    Yat maria..hehe ala ala omputih makan ubi kayu

    izahdaut..mmg best:)

    Chik att..dah abih licin Chik att sori arr


    Kitchen Flavours..cuba lah ..satu kelainan.Bingka yang lebih moden.

    Rumana Rawat..Thanks dear:)

    Chikgu zam..eh..eh..Zam apa khabar?selalu makcik g umah zam tapi cam tak ada orang je..selamat kembali:)


    kak ina kl..salam ina.Alhamdulillah.nanti ina pun akan hadapi perkara/peristiwa seperti ini kan..anak bertunang pastu kahwin dan menimang cucu hehe.Memang seronok:)

    Deliah's Deli..teruja lihat kat blog along Roz tu ..terus buat dan anak dan suami suka..berbaloi dok terbongkok bongkok sagat ubi kayu:)

    ReplyDelete