Assalamualaikum dan selamat sejahtera.Pagi-pagi lagi Cm dah siap masak sambal tumis dan lempeng gandum untuk sarapan pagi.Tiba-tiba teringin nak makan lempeng.Masa kecik kecik dulu mak selalu masak lempeng untuk sarapan kami adik beradik tapi versi tebal.Tak tahu lah kenapa rasanya sangat sedap jika dibandingkan dengan lempeng yang Cm masak ni.beberapa kali cuba tapi tak sama dengan yang my mak buat.Orang sebelah pantai timur suka makan lempeng cicah gula je:)...
Bahan-bahannya:
2 cawan tepung gandum.
2 cawan air
secubit garam
1 biji telur
Cara-caranya:
- Masukkan semuanya bahan bahan diatas kedalam blender dan blend hingga sebati . Perapkan selama 1/2 jam
- .Panaskan kuali non stick dan dadarkan mengikut saiz dan ketebalan yang dikehendaki.
- Hidangkan bersama sambal tumis atau sambal sardin.
bismillahirrohmanirrohimmmmm.... dah sila nih kak... sedap nih makan tgh sejuk2 gini! walahhhhhh tersandar kekenyangan! hihihi
ReplyDeletesedap nampak kuah sambal tumis tu......
ReplyDeletepekat...melekat.....
sedapnyer..meh nk rasa satu bleh??
ReplyDeletesalam CM,
ReplyDeletesaya dtng nk breakfast ni...ada lagi tak lempeng tu CM?..kuah sambal kasi lbh yer...hihihi btw memang sedapla teringat juga masa kecik2 dulu2 mak saya pun selalu buat juga...:)
kita sama2 add link yee
ReplyDeleteoooh lempeng oh lempeng...kesukaan ku...! Kena lak dgn lauk yg sedap, leh terbuntang lepas mkn...hehe.
ReplyDeletetengah nak masak lempeng lah ni... simple pun sedap aje. masakan mak kita ni ada auranya kot.
ReplyDeletelempeng saya jadi roti jala la..
ReplyDeletehttp://adzriel.blogspot.com/2011/02/menjadi-juga-jala-aku.html