Petang ni cm buat kek chiffon resepi dari blog Hana.Dah lama nak cuba resepi tu baru hari ini tertunailah hasrat dihati(teringat kat Ina Kl) Alhamdulillah hasilnya ok sebab ini percubaan yang pertama.Terima kasih buat Hana.Minta maaf sebab "menderhaka" sikit tapi bukan sengaja..tak perasan:).Cm sapu sedikit minyak jagung pada loyang kek dan tabur dengan sedikit tepung. Jadi sebaik saja kek tu masak cm tonggengkan loyang seperti yang Hana cakap tiba tiba kek tu menggelungsur keluar hehe ..tak sempat nak tunggu sejuk:)
Cuba lihat dikeliling kek tu licin je tak nampak Spongenya hehe.Jom kita lihat resepinya :)..minta izin nak C & Paste dari blog Hana.Terima kasih Mama Darwish:)
Bahan-bahannya:
Bahan A
- 2 biji kuning telur
- 40g tepung naik sendiri
- 20g gula
- 20ml minyak jagung@minyak masak
- 30ml susu segar
- 1 sudu makan green tea powder@serbuk matcha
- 2 biji putih telur
- 1/4 sk tartar
- 50g gula
Cara-caranya:)
- Panaskan oven suhu 175darjah.
- Satukan tepung dan serbuk matcha. Gaul rata dan ayak.
- Dalam mangkuk, kuning telur dan gula kacau menggunakan whisk sehingga gula larut. Masukkan bahan yang di ayak, kemudian susu dan akhir skali minyak. Ketepikan.
- Putar putih telur hingga berbuih. Masukkan tartar dan gula sedikit demi sedikit. Putar lagi hingga kembang dan meringue@soft peak (diterbalikkan tak jatuh!).
- Ambil setengah putih telur dan kaup balikkan menggunakan spatula ke dalam adunan kuning telur. Kemudian tuangkan adunan ke dalam mangkuk putih telur yang berbaki tadi. Kaup balik lagi hingga sebati. Jangan over mix yer! Adunan akan kelihatan lumpy dan nampak seolah berketul2.
- Tuang ke dalam loyang chiffon. Loyang tak perlu dilengser dengan minyak! agar kek dapat `memegang` loyang tersebut semasa proses mengembang.
- Bakar selama 30min atau hingga masak.
- Terbalikkan kek sejurus keluar dari oven. Sejukkan di atas redai sehingga benar2 sejuk baru sisipkan dr loyang. Potong menggunakan pisau berjeriji agar kek kelihatan cantik.
- Sedia dihidang.
Matcha Chiffon Cake ni digandingkan dengan sejenis minuman herba China yang dikenali sebagai Lok Mei.....minuman kegemaran suami Cm ni:).ianya dimasak/rebus dengan menggunakan gula batu yang berwarna perang.
Jemput minum kawan-kawan...aaahhhh bau serbuk green tea dan bau minuman herba ni...nyaman:)...gandingan yang ..sungguh serasi.....
***Note- untuk kek bersaiz besar seperti diatas cm buat 3 adunan.
bangun bangun tdo terus masuk dapur akak.. terbau2 matcha tuh.. sedapnyerrr... tima kasih kak idangkan kite ngan teh cina tuh..wallahhh segerrrrr.. *opsss! bukan ke mama lom gosok gigi td? darwish berkata2.. kekekekeke
ReplyDeleteHana..haha eh tak apa petua awet muda tu..jangan gosok gigi dulu..makan dulu hihi
ReplyDeletesodappnyerr green tea teww makk.. uhuhu
ReplyDeletesodapnya...
ReplyDeleteHi, Tak sangka kak dan keluarga juga suka minum 'lok mei' ni. Ini ialah kegamaranku dan ibu saya kata jika minum ini kerap, kulit akan menjadi putih dan licin :) tak tau betul ke tak ni. haha
ReplyDeleteme..memang sodap
ReplyDeletemok long..hehe memang sodap
ReplyDeleteWeng..Thank you for stopping by.
ReplyDeleteMungkin ada kebenarannya tapi mesti minum sejak dari kecil lagi hehe.Makcikmanggis dah terlewat minum lok mei ni sebab tu kulit sawo matang(hitam manis )hihi