Hari ni "ter" rajin la pulak hehe sampai dua kali n3 .Cm dah siap masak untuk lunch.Tengahari ni semua ada ..Along.Angah,adik dan Abah...jadi kita masak lebih la dari segi kuantitinya.Menu udang ni kegemaran anak-anak.Kami orang tua makan sup ayam kampung...maklumlah udang ni tinggi kolestrolnya....bak kata kawan cm tempohari ..masa makan sedap kita dah tamat..umur dah masuk 5 siri ni hehe kena jaga makan.
Bahan-bahannya tak banyak.Jom kita lihat:)
13 ekor udang-saiz agak besar
4 biji cili api-jika suka pedas boleh tambah.
1 batang serai.
4-5 ulas bawang putih
5-6 helai daun limau purut.
1 tbsp sos tiram
1/2 tbsp sos ikan-nampla
garam secukup rasa
Gula melaka secukupnya
1 tbsp kicap manis.
Cara-caranya:
- Udang dibersih-buangkan janggutnya dan toskan
- Serai ambil bahagian yang putihnya dan potong kecil sementara yang keras tu dibelah-belah dan ketepikan,
- Tumbuk kasar serai yang dipotong kecil.cili api dan bawang putih
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan tumbuk hingga wangi.
- Masukkan udang dan gaul hingga sebati baru masukkan daun limau purut& serai yang dibelah-belah.
- Kemudian masukkan garam,gula melaka,sos tiram,sos ikan dan kicap manis.Gaul hingga sebati.
- Rasakan manis dan pedas nya agar seimbang.
- Siap untuk dihidangkan bersama nasi putih:)
kak CM, sedapnya udang tu...pedas2 mas lagi suka...
ReplyDeletehohohooo udang!!! i liiiiiikee...cm kita tumpang lunch kt sini ye sbb arini kita makan roti jek kt umah!! hehee..
ReplyDeleteMas..akak suka manis:)pedas pedas manis gitu
ReplyDeleteInahar..ala cianya ..jom jom makan kat sini..ada udang,sup ayam,ikan masin dan sawi rebus air:)
ReplyDeletesalam cm..hehe..betul kita yg dah masuk angka keramat ni kena sedikit pantang..tapi masa makan tak ingat bila kenyang baru teringat..hehe..
ReplyDeletemesti sedap udang yg rasa manis.pedas2 gitu..makan ramai2 anak beranak lagilah terangkat..
wsalam kak yam...kita ni Bmw 5 siri hehe....jaga lah sikit sikit tapi bukan beria ria benar kakyam...jika pantang seperti orang dalam pantang tu rasanya rugi lah..hilang nikmat hidup ni:)
ReplyDeletessedapnye kak cm msk camni...senang pn senang!!!nnt nk tryla...mkn plk dgn nasi panas2...terangkat!!!
ReplyDeletesalam..
ReplyDeleteyum..yumm..sedap,
tak leh makan banyak
saya ada alergi gatal..
hu hu..
salam makcik,
ReplyDeleteemm rasenyerrr mcm boleh agak rasenyer tuh hihih, anyway, betul tu kate makcik bab kesihatan kene jage tuh, sangat saya setuju. kesihatan adalah jaminan utk kita lakuakn yang lain.
Udang segar ..
ReplyDeleteAlhamdullilah, since saya ada di Terengganu
dapatlah merasa udang sesegar itu ..
kak , saya dah buat , ikut cara akak .. memang superb !
Salam CM. Oh, tengok je gambar udang tu, perut pun keluar musik ;) Nak definitely try cara ni, thank you for joining MM again CM.
ReplyDeletesodappnyerr makk..
ReplyDeleteslm,
ReplyDeletemoga CM dan family sihat ceria selalu.
ummmph... sedapnya!
tapi saya sdg cuba diet spenuhnya skang ni.
p/s- teringat masa tinggal di srwk dulu, udang di situ (dalat, sibu) cuma djual rm10 sekilo. besar2 pulak tu. kami suka masak lemak kuning dan goreng halia.
Mimiey..masaknya pun senang:)
ReplyDeleteSalam Zul..memang ramai yang ada alahan dengan udang ni dan kolestrolnya pun tinggi
ReplyDeleteZam..hehe BMW 5 siri ...bila sampai Malaysia jangan lupa emel makcik ya..nanti boleh makcik masak panggil zam datang makan:)
ReplyDeleteLinda maniss:)..beruntung tinggal di sebelah pantai timur ni..udang mmg murah
ReplyDeleteterima kasih sb sudi cuba resepi ni
Shaz..terima kasih sudi singgah...muzik apa tu?rock?hehe
ReplyDeleteMakcik akan cuba buat n3 MMM ya:)
Me..hehe dah habis lorr :)p
ReplyDeletePiewahid...ya kena pantang tu..eh Sarawak mmg terkenal dgn udang yang besar besar tu..semoga Pie kembali sihat Insyallah.
ReplyDelete