3 keping ikan tenggiri
6 biji kacang bendi
10 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
8 tangkai cili kering-rendam dgn air mendidih
1 tsp serbuk kunyit
sedikit belacan
1 keping asam gelugur.
1 tangkai daun kesom.
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa.
3 cawan air
Sedikit minyak untuk menumis.
Cara-caranya:
- Bawang merah,bawang putih,halia,cili kering,belacan dan serbuk kunyit di kisar halus.
- Ikan dicuci bersih dan di toskan.
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga naik baunya.
- Masukkan 3 cawan air dan biarkan mendidih.
- Masukkan ikan ,daun kesom.garam.gula dan asam keping.Masak hingga kuahnya pekat.
- Akhir sekali masukkan kacang bendi dan masak hingga bendi 1/2 masak.
- Siap untuk dihidangkan.
nampak sedap betul, air liur sudah keluar lo..hehehe..
ReplyDeletesonia..haha..nah ambil tisu ni..lap ya:)
ReplyDeletesalam cm..asam pedas memang menjadi kesukaan ramai..lagi pedas lagi sedap..tapi sekarang kak yam dah tak boleh makan yg pedas tak macam muda2 dulu..hehe..kalau asam pedas sedap lajulah makannya ..
ReplyDeleteWsalam kak yam..tadi makan dengan ikan masin goreng...sedap "seghoti"hehe...jika terlalu pedas pun tak baik untuk usus.
ReplyDeletesalam makcik,
ReplyDeleteIkan tenggiri ni mengingatkan saya pada zaman duk asrama di sekolah menegah dulu. ikan tenggiri adalah salah satu menu yg pelajar asrama tunggu2 hiihihi. Emm bagusla, sbb kami hy sekolah asrama biasa sj...rindu memori dengan kawan2 saaat itu
Wsalam Zam..dizaman makcik di asrama dulu2 tak merasa ikan tenggiri ni..ikan plastik je..ikan merah yang sangat liat hehe
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletetenggiri gulai..
mahal ni kalau
beli siap..
yumm..yumm sedapnya..!
New Entry "Palestine Will Be Free?"
wasalam Zulkbo...apa khabar?ya betul jika beli dah siap agak mahal tapi jika masak sendiri lebih jimat:)
ReplyDeletesalam cm
ReplyDeletesihat ker?sedap tuh asam pedas pekat..makan plak dgn telur dadar..kompemmmmm bertambah2 makan...