LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Saturday, October 23, 2010

Nasi Keladi &Labu


 Assalamualaikum dan salam sejahtera.Sekali sekala elok juga tukar selera... menu  yang lebih sihat tapi sedap.Selalunya bila masak masakan sihat anak-anak complain katanya makanan sihat tak sedap...so kali ni cm nak buktikan pada mereka  yang menu sihat pun ada yang sedap:)p

Contohnya... nasi keladi dengan labu ni..yum yum..semasa cm menulis ni kami sedang menanti nasi keladi & labu yang 2nd round masak.....permintaan yang amat baik!.bau keladi dan udang kering ...oh sungguh wangi....
 Labu dipotong kiub

 keladi di potong kiub
Jom kita lihat bahan bahannya.

1 mangkuk kecil labu dipotong kiub-agak-agak je
1 mangkuk kecil keladi dipotong kiub -jika suka boleh lebihkan keladi.
2 cawan beras-bersih dan toskan
4-5 ulas bawang putih
sedikit udang kering
5 ulas bawang merah
Lada sulah
1 tbsp sos tiram
1 tbsp kicap manis
garam secukup rasa
Sedikit gula
Udang segar-optional


 Bawang dipotong nipis untuk dijadikan bawang goreng
 Udang kering

 Masak dalam periuk nasi letrik seperti tanak nasi biasa
Cara-caranya:
  • Bawang putih di tumbuk kasar.
  • Bawang merah dihiris nipis
  • Panaskan  minyak jagung  dan goreng bawang hingga garing dan ketepikan
  • Dengan menggunakan minyak goreng bawang tadi,tumiskan bawang putih hingga wangi.Kemudian masukkan udang kering.biarkan hingga udang kering garing baru masukkan keladi dan 1/2 dari labu.
  • Masukkan gula ,garam,lada sulah,sos tiram dan kicap.Kacau rata.
  • Masukkan 2 cawan beras dan gaul lagi hingga sebati.
  • Curahkan semua bahan-bahan didalam kuali kedalam periuk nasi letrik.Masukkan air secukupnya ,bergantung pada jenis beras yang digunakan dan masukkan juga udang segar jika suka.Bila nasi hampir masak baru masukkan baki labu tadi  kedalam periuk.
  • Tanak hingga nasi masak....sedap dimakan ketika masih panas bersama  sos cili,bawang goreng  dan hirisan timun serta salad.
**Untuk lihat resepi nasi keladi dan labu chinese style sila klik disini .boleh ubah suai dengan bahan-bahan yang halal.Thanks to Weng

    12 comments:

    1. Eh nampak sedap tu,akak nak cuba lah nanti..:)

      ReplyDelete
    2. cm..nampak cantik je nasi tu..beras biasa je ke tu..enak bangat gabungan labu n keladi yeee

      ReplyDelete
    3. Wahhh..tentu sedap ni kan...

      ReplyDelete
    4. wah! wajib sedap ni!! laen dr yg laen!! u mmg marbelesla CM!! teror memasak betul!!

      ReplyDelete
    5. mst sedap ni,dhla mie suka mkn labu..mau menambah nasi ni!! hhuhuhuu...leh msk list ni...

      ReplyDelete
    6. owang jepong pong selalu gak wat nasik cenggini.. sayur macam2 leh tuko... tp kiter tk penah buat pong! hihihihi

      ReplyDelete
    7. tak pernah langsung tgk nasi cam ne.. Boleh lah cuba nnt..

      ReplyDelete
    8. Hi,
      Nasi keladi memang biasa saya buat and lawannya sambal belacan.Tapi,first time pulak I see nasi keladi with pumpkin.Last week I ada beli pumpkin sebab kat NZ sekarang ni musim pumpkin.Akan saya cuba nanti.Thank you for the recipe and have a wonderful week for Cik Manggis and family.

      ReplyDelete
    9. salam cm..eh..ni resepi baru ni sebab selalunya nasi dimasak dgn carrot..labu dan keladi kegemaran kakyam ..mesti sedap ni..nak cubalah..

      ReplyDelete
    10. Salam kak,
      best pulak tengok nasi cam ni..mmg menu sihat lagi sedapkan..harus dicuba nnt:)

      ReplyDelete
    11. kelainan.. insyaAllah one day..Thanks for sharing

      ReplyDelete
    12. tak usah pakai minyak bijan munkin ada sedikit bau he he he pak mus posal commen no 1

      ReplyDelete