Semua orang tahu bagaimana nak masak nasi goreng ni tapi cm nak letakkan juga resepinya agar dapat anak-anak cm yang jauh di perantauan dapat buat panduan ....eh sebelum masak nasi goreng ni cm nak bagitau sekarang ni cm jadi "guru" tuition tau..haha anak muridnya sorang je..anak murid yang sentiasa nak lari..tak mau belajar hehe....Jom lihat siapa murid yang bertuah tu...
v
v
v
haha inilah orangnya:)..jom kita lihat kerja hari ni....
hihi.......
Bahan-bahannya:
3 cawan nasi sejuk
2 biji telur
4 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
2 tbsp udang kering-rendam dengan air sekeap dan toskan.
2 biji cili masak-jika suka pedas boleh guna cili api.
garam,secukup rasa
gula secukup rasa
1 tsp serbuk lada hitam.
kicap pekat secukupnya
Sos tiram secukupnya
1 tangkai daun bawang
sedikit daun ketumbar
8 ekor udang segar.
1/2 batang karot-potong dadu.
Cara-caranya:
- Daun bawang potong memanjang,daun ketumbar disiat-siatkan.-ketepikan.
- Bersihkan udang
- Bawang putih,bawang merah ,udang kering dan cili masak ditumbuk kasar.
- Panaskan minyak dalam kuali.Tumis bahan-bahan tumbuk hingga naik bau.
- Masukkan udang segar dan karot.Kacau rata.
- Masukkan gula.garam dan kicap pekat serta sos tiram.Kacau .
- Masukkan nasi dan gaul hingga nasi mesra dengan bahan tumisan tadi.
- Pecahkan 2 biji telur kedalam kuali dan gaul kan hingga rata.Masukkan lada hitam & daun bawang.
- Siap untuk dihidangkan.
Wow...love this fried rice. I love fried rice.....everything in a plate.....fun to cook and easy to serve. Awww...the boy is so camera shy...haha. Hope you have a great day. MaryMoh at http://www.keeplearningkeepsmiling.com
ReplyDeletesalam cm..hehe nasi goreng fav.pakcik tu..mudah dan cepat kan..
ReplyDeletekakyam juga guru tuition buat marissa..malas juga..
salam makcik,
ReplyDeleteemm baru jesemalam saya buat nasi goreng udang heheh... tapi makan sorang ni tak syokkk sangat lahh....
salam kak...mas pun suka goreng nasi letak udang kering....sedapp kan...
ReplyDeleteSedap nya tgk nasi goreng tu...
ReplyDeletesaya kalau order nasi goreng mesti minta nasi goreng cina...sebab takut pedas...
ReplyDeleteMaryMoh..Thank you Mary..hehe dia buat buat malu tu:)
ReplyDeleteKakyam..nasi goreng ni cepat dimasak sedap dimakan ..haish mmg liat nak baca buku:)
Mas..wasalam..udang kering memang menjadi perencah utama kat rumah cm ni
Yan..terima kasih..
Dr.Sam..oh doktor Sam pun tak suka pedas ya:)
Zam..alamak terlepas pandang..sori Zam.
ReplyDeleteNasi goreng ni mmg sesuai untuk menu orang bujang hehe