LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Sunday, April 18, 2010

Sambal Bilis Cili api

Panaskan minyak,tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk tadi hingga wangi dan garing.Masukkan asam keping garam dan gula secukup rasa.Kemudian masukkan ikan bilis goreng dan gaul hingga rata.Siap:) Goreng ikan bilis hingga garing dan ketepikan Tumbuk semua bahan-bahan tadi kecuali asam keping hingga halus
  • Asam keping
Belacan Cili api Bawang merah Salam dihari ahad yang ceria,semoga kalian bergembira dengan keluarga masing-masing...ada yang suka makan diluar dihujung minggu begini dapat berehat dari kerja-kerja rumah.Tapi cm suka lepak-lepak kat rumah je...baring-baring ..golek golek dan pok pek pok pek dengan suami dan anak-anak...jangan salah faham ya pok pek pok pek tu bukan membebel ya....saja-saja borak-borak sebab hari biasa semuanya sibuk dengan kerja dan si kecik ni pulak sekolah pagi dan petang. Dah lama cm tak makan makanan yang betul-betul pedas kaw kaw gitu hehe.Sambal ikan bilis cili api.Jom scroll tengok bahan-bahannya:)

10 comments:

  1. salam cikmanggis..
    mesti sodap ni..makan pedas pedas dengan ikan bilis garing lak tu.. tringat sambal itam pahang pulak. tapi guna belimbing rebus..kecur dah airliur nihh..dah dah..makin ditenung makin terbalik perut ku ini..

    ReplyDelete
  2. salam cm..sedapnya sambal ikan bilis goreng garing..lagi pedas lagi sedap kan..makan pula dengan nasi panas..

    ReplyDelete
  3. salam izah..eh camana sambal hitam Pahang?buat la cm nak rasa&resepi ya:)

    ReplyDelete
  4. salam kak yam..cm sekali sekala je makan pedas sb ramai yang tak boleh makan cili kat rumah ni.tapi cm makan nasi dgn sambal ni pun dah cukup dah tak yah lauk lain:)

    ReplyDelete
  5. Salam CM. Sambal bilis tu....mak aiiii meleleh dah air liur ni. Mau bertambah tambah nasi dalam pinggan.

    ReplyDelete
  6. salam hazila..hehe memang tak boleh masak selalu lauk ni..takut makan tak ingat dunia:)

    ReplyDelete
  7. love this lauk.. makan bilis dengan nasi pun cukup.. ok thank you, akan selalu berkunjung when i got married soon.. (pasal tak reti masak, hehe)

    ReplyDelete
  8. salam Nurul..terima kasih singgah ya:) datang datang la selalu:)

    ReplyDelete
  9. slm CM,
    a ah la, teringat resipi tradisional sambal hitam kat pahang pulak..

    try link ni kalau nak tau:
    http://ikutsukakoi.blogspot.com/2010/03/sambal-hitam.html

    ReplyDelete
  10. salam piewahid...terima kasih2...cm dah jumpa sambal hitam kat blog pie tu..pasti cm akan buat ni sangat unik ..pasti sedap.Terima kasih banyak...mana nak cari belimbing buluh ni:)

    ReplyDelete