LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Friday, April 16, 2010

Lemon cheese cake

Ini lah rupanya kek orang mengantuk:) Kek yang hampir terbakar hehe Loyang nyaris terjatuh sebab tidak letak dengan betul Salam dipetang jumaat yang mulia .Semoga kalian sihat walafiat.Kek cheese ni cm buat malam tadi......dah lama nak makan lemon cheese cake terutama bila teringat kek kat secret recipe..sedapnya!!!! tapi harganya..mak ai..mahal betul.Dalam peti sejuk ada cheese ,ada butter,lemons dan telur.Tak baik membazir... baik buat sendiri rasanya pun sedap.....betul ni......betul-betul sama atau hampir sama dengan secret recipe hehe jika tak percaya boleh cuba:) tapi cm nak beritahu......rupanya tak cantik sebab time membakar tu..cm terlena sekejap kat ruang tamu...maklumlah masa buat kek ni jam dah hampir pukul 12 malam. Mengantuk betul!...nasib baik tak terbakar:)Jom lihat resepinya.

 Bahan-bahannya:

 250 gm biskut marie
 125 gm melted butter
1/2 cawan gula kastor
750 gm cream cheese
3 tbsp parutan kulit lemon
 1/2 cup jus lemon

 Cara-caranya:
  • Hancurkan biskut marie dengan menggelekkan dengan rolling pin hingga hancur.Kemudian panaskan butter dan campur drngan biskut.Gaul rata.
  • Masukkan dalam acuan spring form dan tekan-tekan hingga padat.Simpan dalam peti sejuk
  • Pukul cheese dan gula hingga kembang.Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga sebati.
  • Keluarkan spring form pan yang mengandungi biskut tadi.Tuangkan adunan cheese.Bakar dalam ketuhar hingga masak.
  • Jangan lupa panaskan oven terlebih dahulu dan letakkan mangkuk air panas dibawah rak oven agar kek tidak terlalu kering..biar lembab.

17 comments:

  1. Salam makcik..kek hampir bakar pun nampak begitu enak :)

    ReplyDelete
  2. salam cm..tu cake nak terbakar,namun masih lagi cantik n gebu..kalau tak terbakar agaknya lagi mengancan ,memikat n gebu-gebuan..eh ada ke perkataan ni hehe..minta sedulang..sebab kalau sehiris dua rasanya tak cukup sebab cheese cake ni kegemaran ku..

    ReplyDelete
  3. salam kak huwaaaa cedapnya ciskek akak tu tergoda la

    ReplyDelete
  4. salam cm..memang sedap ciskek ni..dah lama tak buat..

    ReplyDelete
  5. hi tummies...rasanya memang enak sekali tetapi rupanya amat mengecewakan akibat terlalu mengantuk:)

    ReplyDelete
  6. salam kak yam..bagi penggemar cheese kek boleh lah mencubanya tapi time membakarnya pastikan jangan tertidur seperti cikmanggis hihi

    ReplyDelete
  7. salam mimi..apa khabar?akak memang suka sangat cheese kek ni..buat simpan dalam peti sejuk pastu makan sikit-sikit:)

    ReplyDelete
  8. salam ina..buatlah..resepi ni sangat senang dan sedap insyallah..eh dak balik dari program nufnang ke?best tak? jap lagi kita nak ziarah blog ina ni:)

    ReplyDelete
  9. hahaha..lawak la cm nih tp saya pun selalu gak jadi camtu..sampai tertidur depan oven wakaka! oops pecah rahsia..kihkihkih!pepun ciskek tu w/pun hampir terbakar tetap maintan sexy & gebu uu!! hehe..

    ReplyDelete
  10. adusss kakkkk! cedapnyerrrr! dh menjejes2 air liuqkuuu! huhuhuuu

    ReplyDelete
  11. salam inahar..hehe biasa la tu masak sampai tertidur kan!ada tak makan sampai tertidur?

    ReplyDelete
  12. salam hana..eh ada apa-apa ke..darwis kecik lagi tu..hahaha jgn marah!!!

    ReplyDelete
  13. salam akak...resepi nihhh akak x bgtau bapa bijik telur tuuu...n bila nak masukkan jus lemon n parutan dia tuuu...cheese2 nihh mmg best la kannnn... nak try nihhh...:P

    ReplyDelete