Bahan-bahannya:)
1 cawan tepung beras
1 tbsp tepung jagung
3 1/2 cawan air di kisar bersama 6 helai daun pandan dan tapis sedikit air kapur
Cara-caranya:)
- Satukan semua bahan-bahan diatas.kacau hingga tiada ketulan tepung.
- Masakkan atas api yang sederhana dan sentiasa kacau agar tidak hangus
- Bila adunan kuih telah berkilat warnanya tuangkan kedalam loyang yang sesuai.Sejukkan.
- Bila telah sejuk potong mengikut selera masing masing dan hidang bersama pulut merah,air gula melaka dan santan.
1/2 cawan santan pekat
1 cawan air
sedikit garam
2 tbsp tepung beras
1 helai daun pandan
Cara-caranya:)
Satukan semua bahan-bahan diatas
Panaskan atas api dan kacau perlahan-lahan.Bila mendidih matikan api.sejukkan sekejap.Jika suka pekat boleh tambahkan sedikit lagi tepung beras tapi cm suka yang agak-agak berkuah:)
Sirap gula melaka:
1/2 cawan gula merah dimasak dengan 1 cawan air dan sehelai daun pandan hingga pekat.sejukkan baru dihidangkan bersama lompat tikan:)
Pulut merah:
1 cawan pulut rendam selama 1 jam.Bersih dan toskan.Masukkan 1/3 cawan santan,sedikit garam,sedikit pewarna merah dan 1 helai daun pandan.Kukus hingga masak:)
salam cm... wah terliurrrrnyeee ilah tengok ..minta semangkukkkk hehehee..siap pulut lagik tuuu mmg sedap niii
ReplyDeletesalam cm..
ReplyDeleteya amponnnnnnnn sedapnya lopat tike..lamo bnar dah x make hok sedap gini...bab pulut tuh hok pecah liur nie....
salam cm..wah meriahnya lompat tikam you tu,ni baru benar2 lompat tikam , sebab pulut merah tu terliur kak yam dibuatnya..kalau dekat rasanya bawa mangkuk besar singggah rumah cm hehe..
ReplyDeleteSalam CM, betul- betul menikam kalbu.....lompat tikam tu...
ReplyDeleteamboi2... sedapnya nampak.
ReplyDeletekalau kat pahang cuma kaler putih dan hijau!
waduh penatnye kita..cikmanggis! bila cm bgtau kata ada lompat tikam jer, mcm pelesit kita berlari ke sini tau!! ada x lagi belen kuihnye lam peties tu cm?? cian kita kempunan nnti..
ReplyDeletesalam jalilah...pulut tu yang menambah seri lompat tikam hehe.Terima kasih kerana sudi tinggal jejak:)
ReplyDeletesalam chemp..hehe ampoonnnn dah habis:)kalu dok kelate senang nak makan kuih muih ni..tapi kat sini kena wat sendiri..
ReplyDeletesalam kak yam..hehe no problem..bawa bekas insyallah cm isikan:)ni kuih kegemaran cm !
ReplyDeletesalam Aziam..menikam kalbu?patutlah nama nya lompat Tikam hehe
ReplyDeletesalam en piewahid..eh kat Pahang pun ada lompat tikam ke?jika camni lain kali bila balik rumah mil kat Pahang boleh cari Lompat Tikam pahang la:)
ReplyDeletesalam Inahar..hahaha lawak la ina ni..cam pelesit?kihkih takut la pulak:)
ReplyDeleteCM. Cm, kita tak pernah rasa lompat tikam ni...Macam rumit ajer buatnya...harus pukul 5 pagi gerau dah bangun kalau nak buat kuih ni...
ReplyDeleteHi CikManggis, WOW! That is beautiful, one of the most beautiful desserts I have ever seen....Outstanding!
ReplyDeleteLove the colours. You are very good.
Ada lagi? Ha ha.
Have a nice day and simpan satu lagu dalam hati, Lee.
salam gerau..sebenarnya tak susah..cuba buat.Gula melaka boleh masak awal,sehari dua sebelum nak buat lompat tikam.Berbaloi-baloi gerau..sedap..tak rugi buat.Cuba lah:)
ReplyDeleteDear uncle Lee..terima kasih atas pujian tu..hehe tapi sori la uncle...dah habis..ok saya simpan satu lagu dalam hati:)
ReplyDelete*air liur meleleh* kalau boleh pos, mesti sy mintak makcik pos sikit utk saya... uwaa!! nampak sedap sgt!
ReplyDeletesalam yang yang..hehe mmg sedap tapi tak boleh pos yang..hmm makcik pos resepi je:)
ReplyDeleteAssalamualaikum....
ReplyDeleteJumpa gak resepi kuih favourite time bulan puasa nie..boleh cuba buat.
TQ
Assalamualaikum....
ReplyDeleteJumpa gak resepi kuih favourite time bulan puasa nie..boleh cuba buat.
TQ