LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Tuesday, March 9, 2010

White Raddish Cake (loh Pak Kou )

Tabur dengan udang kering yang digoreng garing. Masak parutan lobak putih sehingga hilang baunya. Salam dan selamat sejahtera semua.Petang tadi cm masak kuih yang diperbuat dari lobak putih.Bagi penggemar halal chinese food tentu tidak asing lagi dengan nama kuih ni.Selalunya cm masak main agak-agak je sehingga terjumpa resepi kat blog malaysian best food blog.Thank you very much Lillian.I want to share this wonderful recipe with everyone:) Cm dah ubah suai sikit resepi asalnya untuk sesuaikan dengan selera orang melayu yang sukakan rasa pedas,masin dan manis.Raddish cake ni sangat sedap dimakan dengan cili sos dan yang pastinya kuih yang sangat sihat :)

 Mari kita lihat bahan-bahannya:)

 A
 500 gm lobak putih yang diparut
 100 ml air
 B
 1/3 cawan udang kering (lihat pada jenis udang kering jika yang masin kurangkan sikit)

 C
300 gm tepung beras
 60 gm tepung jagung
 700 ml air mendidih
D
1 tsp garam
1/2 tsp lada sulah
2 tbsp sos tiram
1 ketul kiub ayam
3 tbsp bawang goreng
E
Untuk hiasan:
2 tangkai daun bawang-potong halus segenggam udang kering-goreng hingga garing bawang goreng secukupnya
 1 biji cli masak-potong bulat

 Cara-caranya:
  • Lobak putih diparut kasar dan dimasak dengan 100 ml air hingga hilang bau maungnya.Toskan.
  • Goreng udang kering hingga garing dan tumbuk kasar.
  • Satukan tepung beras dan tepung jagung dalam satu bekas dan tunagkan 700 ml air mendidih.Kacau hingga sebati.Masukkan parutan lobak putih dan gaul hingga rata.
  • Masukkan garam,lada sulah,udang kering,sos tiram,kiub ayam dan bawang goreng kedalam adunan tepung tadi.Gaul hingga rata.Tuangkan kedalam dulang yang sesuai dan kukus hingga masak.Lebih kurang 30-35 minit.
  • Bila kuih telah masak sejukkan .Kemudian tabur dengan sedikit bawang goreng,udang kering goreng,daun bawang dan cili potong.
  • Hidang dengan sos cili

5 comments:

  1. Akak!!! Mintak sikitttt! nak taste! hehehe ;)

    Love tak msk nasi kak...mee goreng ngan choc vanilla shake! ;)

    ReplyDelete
  2. salam cikmanggis..rasa kuih ni mcm kuih bingka berlauk agaknye ek..cuma ada tambahan lobak putih tu yg memberi kelainan..ishh..mesti sedaap nih!!

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. hi love..jap lagi nak gi makan mee goreng ya!!

    ReplyDelete
  5. salam inahar..bila jadi kuih ,dah tak rasa lobak putih dah..cuba lah buat.

    ReplyDelete