LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Thursday, July 16, 2009

Roti John

Hari ni mood cikmanggis sangat baik sebab tu sampai 4 kali n3.Besok rehat hehe.Petang ni kami anak beranak makan roti John.Malam makan buah-buah je cukup la...Jom kita buat Roti John sendiri kat rumah.Sangat senang dan pastinya lebih sedap dari yang dibeli kat kedai....mmm siapa tahu kenapa orang panggil roti John?..hairan jugak kenapa tak bagi nama orang perempuan...Marry ke,Lucy ke...siapa yang bagi nama ni ya...cikmanggis nak ucapkan terima kasih pada Kmal.kerana cikmanggis upgrade cara-cara buat roti John dengan belajar dari blog Kmal...jika tak,cikmanggis main" taram"je. Bahan-bahan yang diperlukan ialah: 2 bungkus roti hot dog jenama Gardenia...kecik dan comel. Satu bungkus daging ayam cincang Ramli Burger...rasanya 500 gram beratnya. 2 labu bawang besar...potong dadu. Sedikit serbuk kari ayam/daging. Garam dan gula secukupnya. Telur secukupnya Jangan lupa minyak untuk menumis..cikmanggis guna minyak jagung.sedikit marjerin..0ptional! Cara-caranya: Tumiskan bawang besar sampai layu.Masukkan serbuk kari.Kacau sampai sebati baru masukkan daging ayam cincang letak garam dan gula secukupnya. .Gaul rata dan masak sampai air ayam tadi agak kering.Ketepikan. Panaskan kuali leper.Letakkan sedikit minyak masak.Sementara tu bancuhkan sedikit daging ayam tadi dengan telur...Kacau rata.Tuangkan atas kuali ...ratakan.Roti belah dua tapi jangan putus.Telengkupkan atas kuali leper.Tekan-tekankan agar inti melekat pada roti.Guna api perlahan.Bila nampak keemasan..angkat.Sedia untuk dihidangkan...senangkan!!..selamat mencuba!

10 comments:

  1. hai...blog yg tunjuk makanan lagi..dalia ni dah lapar..nak turun bwh ade org dtg..(segan la kononnyer,..poyo je kan?)..cpetla org tu balik..nak makan ni..huhuh..

    ReplyDelete
  2. Roti john jugak yer CIk Manggis... sedapnye. Letak lauk manyak best tue.heheh

    ReplyDelete
  3. Liayana.... sebijik cam anak makcik!!!bila orang datang malu nak turun..sampai kelaparan

    ReplyDelete
  4. ijan...jika buat sendiri...lauk dan sayur mewah!

    ReplyDelete
  5. wahhh roti john....teringin nak buat ler...lm dh dok tingin nk buat...huhuhu

    ReplyDelete
  6. el..buat la..senang dan sedap!

    ReplyDelete
  7. lamanya tak makan roti john..
    sejak pulang ke kampung ni, pasar malamnya
    takde jual roti john..kalau di bangi dlu,
    paling suka mkn roti john special bersalut telur..fuhh..meriah....mintak sikit makcik, mengidam nih~ :D

    ReplyDelete
  8. Gerau tak suka sangat nama roti ni. Namanya aje tak suka, tapi rotinya suka. Pagi-pagi selalu buat untuk bekal soo hoon, kentang, dengan fucuk.

    ReplyDelete
  9. gerau..jom kita ubah namanya..apa kata kita letak nama baru...roti inti daging

    ReplyDelete
  10. manje...jom datang Bangi hihi..makcik tunggu

    ReplyDelete