Tuesday, May 19, 2009
nasi keladi
Pagi ni awal-awal lagi cikmanggis masak nasi keladi dan panggang ayam sebab kul 12 am nak hantar suami ke airport.Kira brunch la sebab pukul 10 am baru makan, tunggu suami bangun dari tidur .Pagi-pagi lagi suami cm kesurau sebelum azan lagi dah sampai kat surau tu ...jadi mengantuk agaknya.Barang-barang dah cm siapkan malam tadi lagi..4 hari out station ni rasa sangat lama...maklum la dah tua tua begini kawan pun dah kurang jadi kita hanya berkawan dengan suami je hihi..nasib baik ada anak bongsu cikmanggis ni jika tak..pasti jadi ekor layang-layang pada suami cm..mana pergi..ikuut! hehe
Nasi keladi
Bahan-bahannya:)
2 cawan beras-cuci dan toskan
3 ulas bawang putih-tumbuk kasar
1 labu bawang besar -potong dadu
3 sudu besar udang kering-tumbuk kasar
garam secukup rasa
2 sudu teh lada hitam
3 sudu makan sos tiram
3 sudu makan kicap manis
1 ketul sedang keladi-potong kiub
minyak jagung untuk menumis
cara-caranya:)
Panaskan minyak,tumiskan bawang putih,udang kering dan bawang besar sampai naik bau,masukkan beras kacau rata dan masukkan keladi,garam,lada hitam, sos tiram serta kicap manis dan gaul rata.Masukkan air secukupnya dan masak nasi sehingga masak.Untuk hiasan taburkan potongan daun bawang dan daun sup serta bawang goreng.Sangat sesuai dimakan bersama ayam panggang!Resepi ayam boleh didapati DISINI
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Nampok macang sedap. Mesti sedap CM deh.
ReplyDeleteAyohwang..apa khabar?lama tak datang kat blog cikmanggis...selera cikmanggis mmg serasi tapi selera orang lain tak tahu la pulok....
ReplyDeleteoooo kitanye keladi br aje pinish nnti nak try la
ReplyDelete