LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Sunday, April 12, 2009

Steam Layer Meat Cake

Resepi ni ada dalam simpanan cikmanggis lebih kurang 15 tahun...resepi" antik"gitu.Dia dok berehat lebih kurang camtu jugalah lamanya.Keknya rasa seakan akan kulit pau tapi manis sket. Intinya kita boleh bubuh apa apa saja inti yang kita sukai.Cikmanggis bubuh inti daging cincang dan kentang.Dulu pernah bubuh inti sardin tapi anak anak tak berapa suka.Inti rendang yang paling sedap.Lagi pedas lagi sedap... Bahan-bahannya:) (A) 1 biji kentang 200 gm daging cincang 1 tbsp serbuk kerutub garam,gula,daun sup,daun bawang 1 labu bawang besar Potong kentang cam nak buat inti karipap.Bawang dipotong dadu.Tumiskan bawang besar,masukkan serbuk kerutub dan tumis sampai wangi baru masukkan daging,kentang dan sedikit ais.Biar kentang empuk baru masukkan daun bawang,daun sup,gula dan garam.Bila masak ketepikan (B) 5 cold eggs(double A) 100 gm sugar 3 tbsp evaporated milk 1 tbsp baking powder (double action) 1/2 tsp salt 330 gm plain flour 1 tbsp ovallete(heap) Cara-caranya:) Pukul telur dan gula sampai kembang dan masukkan ovallete,garam,dan susu cair.Masukkan tepung gandum(yang telah diayak dgn baking powder).Kacau sampai sebati. Curahkan 1/2 dari adunan kedalam tin pembakar yang berbentuk bulat( berukuran 10 inci).Letakkan inti keatas nya dan kukus sampai masak.Kemudian masukkan adunan selebihnya keatas kek yang telah dikukus dan kukus lagi sehingga masak.( jangan lupa sapukan tin pembakar dengan sedikit minyak masak sebelum diisi dengan adunan kek)

2 comments:

  1. fulamaak..cikmanggis..x pernah lg nmpak kek camni! mesti sedp ek??

    ReplyDelete
  2. cubalah...tapi dia bergantung pada intinya.Cikmanggis rekemenkan inti rendang,mmg ngam.Semalam tak cukup bahan nak buat rendang sb tu bubuh inti kentang.Anak kita sangat suka

    ReplyDelete