- Rebus ikan tongkol dengan sedikit garam, lengkuas ketuk,gula merah dan sekeping asam gelugur sampai masak dan ketepikan.
- Blend cili kering,bawang merah,kunyit dan lengkuas sampai hancur
- Bancuh santan dengan 3 cawan air
- Masukkan semua bahan bahan kisar kedalam bancuhan santan dan masak dengan api perlahan sampai mendidih
- Kemudian baru masukkan ikan rebus tadi,masukkan asam keping,garam dan gula secukup rasa dan boleh lah masukkan cili hijau dan potongan kacang panjang jika suka,biarkan mendidih seketika dan angkat.
Monday, April 13, 2009
Gulai ikan tongkol
Bahan-bahannya:)
5 ketul ikan tongkol@ aya
1 paket kecik santan kotak
4 ulas bawang merah
5 tangkai cili kering
1/2 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
2 keping asam gelugur
garam ,gula dan sedikit gula melaka
dua tangkai cili hijau dan beberapa biji kacang panjang
Cara-caranya:)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
kak, ngape ekk nak direbus ikan tuh ?? sbb dia keras dan banyak darah keee??
ReplyDeletejika tak rebus isinya cam tawar je,tak serap kuah ,(sebab tu orang panggil ikan kayu agaknaya)
ReplyDeleteTime rebus jangan lupa bubuh garam,gula merah,asam keping dan lengkuas ketuk....biar dia serap kedalam isi ikan tu...dan hilang bau hanyirnya.
Ikan ni perlu dicuci dengan betul,jika tak bau hanyirnya sgt kuat.
Tengok gulai ikang aya Cikmanggis ni, ingat mase pok gi Kota Bharu, makang nasi belauk ikang aye dan sambal belacang lade kering. Mase tu sebungkus baru seringgit je.
ReplyDeleteowh..kadang2 akak manje pun
ReplyDeleteade letak cuka masa rebus nya..
nak bagi lembut sket ikannya..
tapi kt uma manje ni ayah tak mkn
sgt ikan nih,so amat jarang la nak
membelinya...
Terkenang time kecik kecik kat kg dulu ayoh wang!make nasik berlauk kat kantin sek....lepas rehat dok hidu bau ikan kat tangan masa cikgu dok ngajar,,hihi...tapi kita dah tinggalkan kg halaman dah hampir 30 tahun...:-(
ReplyDeletemanje....makcik je yang suka sangat ikan ni...
ReplyDelete