LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Tuesday, March 31, 2009

Bahulu(resepi mat gebu)

Bahan bahannya: 5 biji telur ayam(saya guna telur itik) 120 gm gula pasir 150 gm tepung gandum 1/4 camca teh baking powder 1/2 camca teh esen vanila(saya guna 1 camca teh) Cara-caranya: Ayak tepung gandum bersama baking powder.Pukul telur sampai kembang(betul betul kembang).Masukkan gula sedikit demi sedikit dan pukul sampai gula larut .Masukkan esen vanila dan masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau sampai sebati. Sapukan acuan bahulu dengan minyak masak agar tidak melekat dan masukkan kedalam ketuhar sekejap.Keluarkan acuan tadi dan isi dengan adunan bahulu sampai 3/4 penuh dan bakar sehingga masak.Gunakkan lidi untuk keluarkan bahulu dari acuannya dan ulangi proses tadi sehingga adunan habis dibakar.

2 comments:

  1. cikmanggis rajinnye..kita rasa seumur hidup kita tak akan buat baulu nih sebab utamanye tak rajin @ malas.

    ReplyDelete
  2. wah bestla kak baulu nih..kite x penah wat..slalu bli jer..

    ReplyDelete